Μήνυμα στην Τουρκία ότι «η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν επιτυγχάνεται με ανυπόστατες συμφωνίες όπως αυτή της Τουρκίας με τον καθεστώς Σάρατζ » έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία.
«Σταθερή επιδίωξη είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με όλους τους γείτονές μας στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενώ με αφορμή τις αναφορές αυτές ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την προκλητική ρητορική αποδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια συμφωνία που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζωνές καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας- Ιταλίας.
Παράλληλα όπως είπε ο κ. Δένδιας η συμφωνία «κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων».
Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977».
Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, τέλος, ότι αφού ο Λούιτζι Ντι Μάιο τον ενημέρωσε για τα «ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία» η Ελλάδα «αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τέλους του μήνα αίρει τους περιορισμούς» για την Ιταλία.
Ντι Μάιο: Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη
Από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην Ιταλία στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού για την οποία είπε ότι «ευτυχώς η Ιταλία κατάφερε να βγει με το κεφάλι ψηλά».
Όπως επισήμανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών «ο τουρισμός είναι σημαντικός και για την Ελλάδα και για την Ιταλία» τονίζοντας ότι η Ρώμη θεωρεί ότι «θα πρέπει να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για ταξίδια από θάλασσα, στεριά και αέρος ώστε να μην κατακερματίζεται η τουριστική αγορά».
Ο κ. Ντι Μάιο έκανε εκτενή αναφορά και στο μεταναστευτικό ζητώντας «ευρωπαϊκές λύσεις» υπογραμμίζοντας ότι είναι «σημαντικό να υπάρχει αλληλεγγύη και ίση κατανομή των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Όσον αφορά, δε, την υπογραφή για την ΑΟΖ ο Ιταλός υπουργός τη χαρακτήρισε ως «σημαντικότατο αποτέλεσμα» προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουμε πως ότι στηρίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».