"Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ιδιοποιείται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απλά τώρα κάνει και πρακτικά βήματα, πιστεύω ότι είναι ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική ιστορία μετά το 1922. Δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε έγκαιρα και τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1922”, είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Καλεντερίδης απάντησε μεταξύ άλλων: “Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι η Τουρκία έχει ένα σχέδιο, φαίνεται αποφασισμένη. Υπάρχει μία διαφορά, στην Ελλάδα έχουμε το πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα, δηλαδή αποφασίζει ο Πρωθυπουργός, ενώ στην Τουρκία υπάρχει το κρατικοκεντρικό σύστημα, δηλαδή αποφασίζουν οι θεσμοί του κράτους και στη συνέχεια επιβάλλεται σε αυτούς που κυβερνάνε κάθε φορά να την εφαρμόσουν. Ο Ερντογάν και να θέλει να κάνει πίσω δεν μπορεί, δηλαδή η Τουρκία θα κινηθεί σε αυτές τις γραμμές που έχουν χαραχτεί και μας έχουν κοινοποιηθεί”, σημείωσε ο κ. Κελεντερίδης και πρόσθεσε:
“Από την άλλη πλευρά έχουμε το ελληνικό κράτος που δειλιάζει δεκαετίες τώρα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, που ολιγωρεί ή δεν βρίσκει τον τρόπο να οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη με τις γειτονικές χώρες. Γιατί εάν είχε γίνει αυτό με όλες τις γειτονικές χώρες θα ήταν πολύ πιο εύκολη η διαχείριση της δυστροπίας που αντιμετωπίζουμε από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό που πιστεύω ότι θα γίνει είναι το εξής, ότι η Τουρκία πολύ πιθανόν μετά από δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες να βγάλει ένα ερευνητικό σκάφος στις επτά περιοχές που ζήτησε η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων από το τουρκικό κράτος, το οποίο θα συνοδεύεται από μία φρεγάτα και μία πυραυλάκατο και η Ελλάδα θα στείλει ισόρροπη δύναμη στρατιωτική στην περιοχή για να παρεμποδίσει όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση τις έρευνες. Το πιο πιθανό είναι να στείλει περισσότερα πλοία η Τουρκία και περισσότερα η Ελλάδα και να επαναληφθεί ένα σκηνικό Ιμίων σε αυτή την περιοχή”.
Ακούστε το ηχητικό: