Η Αθήνα είναι θορυβημένη από τις κινήσεις του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, που αν δεν προληφθούν αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη ένταση μεταξύ των δυο χωρών, ενδεχομένως και σε θερμό επεισόδιο, ίσως και σε κάτι παραπάνω. Για το λόγο αυτό σχεδιάζει διπλωματική εκστρατεία, μέρος της οποίας είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», και το να θέσει στα Ηνωμένα Έθνη το θέμα των προκλήσεων της Άγκυρας.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα της Κυριακής», επέδωσε προ ολίγων ημερών, ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης στη χώρα μας, με την οποία χαρακτηρίζεται ως άκυρο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των ζωνών των δυο χωρών και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν.
Πηγή ieidiseis (Βασίλης Σκουρής)
Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, με στόχο αυτή να υπογραφεί ακόμα και με την επίσκεψη στη χώρα μας του υπουργού εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας Λουίτζι Ντι Μάγιο –και σε κάθε περίπτωση, με τη συγκεκριμένη επίσκεψη, η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας να εισέλθει στην τελική ευθεία. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, συνεχίζονται και οι υπογραφές για υπογραφή ΑΟΖ με την Αλβανία, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται περισσότερο δύσκολο.
Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, ότι η χώρα του έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση. Ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Το ερώτημα είναι εάν η Άγκυρα έχει ζητήσει μέσα στις συνθήκες αυτές επανέναρξη πχ των συζητήσεων για τις διερευνητικές εντολές ή εάν η απλώς ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.