Αιγύπτιος ειδικός σύμβουλος του προέδρου Αλ Σίσι, ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι «οι συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Μεσόγειο θα προκαλέσουν την συμμαχία των 5 χωρών να κινηθεί άμεσα και να σχηματίσει μια κοινή στρατιωτική δύναμη για την προστασία των συμφερόντων των εμπλεκόμενων χωρών”.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πριν πολλές ημέρες μια διεθνή συμμαχία που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών αυτών των χωρών στις 11 Μαΐου 2020.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε λίγο μετά τη συνάντηση, η πενταμελής συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όπου η Τουρκία πραγματοποιεί «παράνομες» γωτρύσεις και έρευνες.
Η συμμαχία καταδίκασε επίσης τις κλιμακούμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η ανακοίνωση της συμμαχίας επέκρινε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη και το μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο, καθώς και την συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, οι οποίες υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.
Στις 14 Μαΐου 2020 όμως, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου υπέβαλε αίτημα στον GNA για να λάβει άδεια για να ξεκινήσει την εξερεύνηση στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Σαρράι στις 17 Μαΐου επιβάλλοντας του τα νέα βήματα του προαναφερθέντος μνημονίου.
Η κοινή δήλωση της συμμαχίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα συνεχιστούν οι τακτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς επιβεβαιώνουν την περαιτέρω προσπάθεια της συμμαχίας να κρατήσει την Τουρκία σε απόσταση.
Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν ανοιχτά τον LNA, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να ανακοινώνει τον Δεκέμβριο του 2019, «Υποστηρίζουμε το LNA και δεν θα τον εγκαταλείψουμε ποτέ».
Ο Tariq Fahmy, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al-Monitor, «Η πενταμελής συμμαχία πέτυχε να επιτύχει τον πρώτο της στόχο που ήταν να προκαλέσει τις ανησυχίες στην Τουρκία, κάτι που ήταν εμφανές στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο επιτέθηκε σε κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία.
Η συμμετοχή της Γαλλίας στη συμμαχία είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι θεωρείται ως ισχυρότατη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ (με πυρηνικά όπλα), η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία προκειμένου να προστατεύσει την Κύπρο από τις τουρκικές παραβιάσεις.
Η Γαλλία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συμμαχία, διότι είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση υπέρ των τουρκικών κινήσεων στη Λιβύη”, δήλωσε ο ίδιος.
Ο Fahmy σημείωσε ότι η Γαλλία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη νέα συμμαχία, καθώς αποτελεί μέρος της ναυτικής αποστολής της ΕΕ, με την ονομασία Irini, που ξεκίνησε τον Απρίλιο για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη «με στόχο να εμποδίσει την Τουρκία να στέλνει συνεχώς όπλα στο GNA για να πολεμήσει τον LNA".
«Οι συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Μεσόγειο θα προκαλέσουν τη συμμαχία να στρατιωτικοποιηθεί και να σχηματίσει μια κοινή στρατιωτική δύναμη για την προστασία των συμφερόντων των εμπλεκόμενων χωρών και για την ενίσχυση του συντονισμού ασφάλειας και πληροφοριών εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Φαχί.
Ο Χασάν αλ-Χάσι, πολιτικός αναλυτής της Λιβύης, δήλωσε στο Al-Monitor, «Η επόμενη περίοδος θα δει τον σχηματισμό νέων συνασπισμών, όπως η πενταμερή συμμαχία ενάντια στην δηλωμένη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση προς τον GNA λόγω της άμεσης απειλής των συμφερόντων των ενδιαφερομένων χωρών”.
«Η Αίγυπτος είναι ο εγγυητής της συνεχιζόμενης συνοχής της εν λόγω συμμαχίας για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας στα σύνορα με τη Λιβύη ενάντια στα τουρκικά κινήματα, ειδικά μετά τις πρόσφατες ήττες του LNA», τόνισε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Επαφών της Αφρικανικής Ένωσης στη Λιβύη στις 19 Μαΐου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι: «Η σταθερότητα της Λιβύης είναι καθοριστικός παράγοντας της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, η οποία δεν θα ανεχθεί τρομοκρατικές ομάδες και όσους τις υποστηρίζουν».
Οι Τούρκοι έχουν διαβεί τον “Ρουβίκωνα” εδώ και καιρό στην προσπάθεια αναβίωσης οθωμανικών ονείρων και θα υποστούν μια ήττα που θα προκαλέσει πάταγο στην Μεσόγειο.