Η τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB) υπέγραψε σύμβαση με την Aselsan για την παραγωγή εξοπλισμένων μη επανδρωμένων μικρών αρμάτων μάχης UGV.
Η εταιρεία Katmerciler θα παράγει την πλατφόρμα UGV (που απεικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία), τα οποία θα παραδοθούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο κοντινό μέλλον.
Σύμφωνα με την τουρκική αμυντική βιομηχανία, το μεσαίας κατηγορίας UGV θα είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο και άλλα συστήματα και θα χρησιμοποιηθεί για αναγνώριση, επιτήρηση και εξουδετέρωση εχθρικών στόχων.
Τα νέα αυτά ρομποτικά οχήματα θα επανδρώσουν σύντομα τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές που αφορούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διαφύλαξη του στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφος.
Πρόκειται για μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα ή αυτόνομα στρατιωτικά οχήματα που καλούνται να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους, υλοποιώντας γενικότερο σχέδιο του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού.
Δεν αποτελούν φόβητρο για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά μια μαζική χρήση τους σε συνδυασμό με την υποστήριξη τους με άλλα οπλικά συστήματα, μπορεί να προκαλούσαν προσωρινά ένα πιθανό πρόβλημα στην αντιμετώπιση τους.
Τα οχήματα διαθέτουν συστήματα λήψης, επικοινωνίας, και χειρισμού. Το τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο άρμα μάχης έχει ακτίνα εμβέλειας 5 χιλιομέτρων με το κιτ τηλεχειρισμού, ενώ ο χρόνος λειτουργίας είναι τουλάχιστον 5 ώρες με μπαταρία και μέχρι 8 ώρες με γεννήτρια.
Επιπρόσθετες εργασίες γίνονται για να αυξηθεί η ταχύτητα του οχήματος, το οποίο διαθέτει ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ το βάρος του ανέρχεται σε 3 τόνους.
Η σημερινή τουρκική τακτική οδηγεί πλέον στην ευρεία χρήση των «Μη Επανδρωμένων Οχημάτων» για τους παρακάτω λόγους:
α. Μεταφέρουν κατάλληλα όπλα για προσβολές ποικίλης μορφής επίγειων στόχων.
β. Επιχειρούν σε κατοικημένους τόπους.
γ. Εκτελούν πληροφοριακές επιχειρήσεις (Ιnformation Ops) ή δικτυοκεντρικές (Net Centrik).
δ. Δύνανται να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, έρευνας, αναγνώρισης, να ενεργούν για εντοπισμό στόχων και εκτίμηση ζημιών, αποστολές SIGINΤ (Signal Intelligence)-COMINT (Communication Intelligence), ELINT (Electronic Intelligence).
ε. Προσφέρουν την δυνατότητα να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή σε οποιαδήποτε χερσαία αποστολή.
Ήδη η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών και τακτικών, μη επανδρωμένων οχημάτων, ακολουθεί την τάση δημιουργίας οχημάτων πολλαπλών ρόλων και αποστολών.
Η Τουρκία προχωρά και σε αυτόν τον τομέα με γοργά βήματα και οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα δικά μας θαυμάσια μυαλά, τα οποία διαθέτουμε άφθονα, να δραστηριοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό, είτε μέσω των πανεπιστημιακών οργανισμών είτε μέσω της αμυντικής μας βιομηχανίας.
Δεν μιλάμε για τρομερά εξελιγμένα μη επανδρωμένα οχήματα, αλλά για μια εφικτή τεχνολογία που είναι γνωστή παντού, η οποία το μόνο που ζητά είναι όρεξη, μυαλά και λίγα χρήματα.
Ο κίνδυνος να δούμε σύντομα τουρκικά εξοπλισμένα μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα απέναντι από τα χερσαία σύνορα μας (στον Έβρο για παράδειγμα), είναι πολύ πιθανό το επόμενο μελλοντικό διάστημα.