Η Ελλάδα απαντά στρατιωτικά στις κινήσεις των Τούρκων την στιγμή που προκαλούν σε όλα τα επίπεδα. Πριν λίγα λεπτά, το ΓΕΝ αποδέσμευσε βίντεο με ασκήσεις πλοίων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών!
Μία ορθή κίνηση στα πλαίσια των ΨΕΠ (Ψυχολογικών Επιχειρήσεων). Ο Στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο ενώ σε πολλές νησιωτικές περιοχές οι δυνάμεις φρούρησης βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα.
Η Ελλάδα όπως φαίνεται δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει το ίδιο λάθος όπως στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου πλέον τα τουρκικά γεωτρύπανα και οι φρεγάτες σουλατσάρουν ανενόχλητες.
Το ελληνικό γενικό επιτελείο είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.O Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει με την ισχυρή παρουσία του στις τουρκικές προκλήσεις και αποδεικνύει πως δύναται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή βρεθεί απέναντί μας.
Η 'Αγκυρα προκαλεί σε όλα τα επίπεδα και το ΠΝ είναι έτοιμο να απαντήσει όποτε και εάν χρειαστεί.
Συγκροτείται Διοίκηση Ειδικού Πολέμου
Την ίδια στιγμή, σε χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η τελική μελέτη για την συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υπό το ΓΕΕΘΑ, που αποβλέπει σε ένα κεντρικό σχήμα υπό το οποίο θα συγκεντρωθεί το σύνολο των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων των τριών Κλάδων.
Μετά την απόφαση της 30ής Απριλίου του ΣΑΓΕ, το θέμα της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ θα υποβληθεί άμεσα προς έγκριση στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ) στο οποίο προεδρεύει ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος. Η σύγκλιση του ΣΑΜ, αποτελεί υπόθεση των επομένων εβδομάδων. Μετά την έγκριση από το ΣΑΜ, ο ΥΕΘΑ πρέπει να προβεί σε τυπική ενημέρωση της Βουλής κι εν συνεχεία η συγκρότηση της νέας Διοικήσεως να τεθεί προς έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, αναφέρει ο Σάββας Βλάσσης για το doureios.com
Με την ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, επιδιώκεται η συνολική αναβάθμιση της ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανταπόκριση σε Ειδικές Επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρος ενώ σε επίπεδο οργανώσεως, εκπαιδεύσεως, εξοπλισμών, αναμένεται να επέλθει καλύτερη τυποποίηση και μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Στις προθέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ είναι να υποστηριχθεί κάθε πρωτοβουλία των Κλάδων για αποστολή στελεχών στο εξωτερικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν σχολεία εξειδικευμένης εκπαιδεύσεως. Εκπαίδευση στο εξωτερικό χειριστών αεροσκαφών τακτικών μεταφορών και ελικοπτέρων, για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων, αναμένεται να βελτιώσει την ανταπόκριση σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των δεικτών διαθεσιμότητος των αεροπορικών μέσων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ προβλέπεται η συγκρότηση Τάγματος Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η βασική οργάνωση της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ προβλέπει διοικητή αντιστράτηγο υπό τον οποίο θα υπάγεται η σημερινή Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και η Ι Μεραρχία Πεζικού, με διοικητές υποστρατήγους.
Η ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ θα περιλαμβάνει το ΕΤΑ, την Ζ΄ ΜΑΚ, τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών και Τάγμα Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων από πλευράς Στρατού, στοιχεία της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού και της 31 ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Ι Μεραρχία Πεζικού, που για ιστορικούς λόγους καλό θα ήταν να μετονομασθεί σε ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, θα περιλαμβάνει την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών και την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών.