ρανταρ τουρκια
Ελληνοτουρκικά

Οι άστοχες προσπάθειες της Τουρκίας να κρύψει τα πλοία της από τα .. ραντάρ

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την αναφορά, ότι στις 24 Ιανουαρίου το πλοίο με την ονομασία “Bana” (σ.σ. σημαίνει “σε εμένα” στα τουρκικά) ξεκινά από το λιμάνι της Μερσίνας με προορισμό το λιμάνι του Γκαμπές στην Τυνησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά, 400 χλμ έξω από τις λιβυκές ακτές, ο αναμεταδότης του “Bana” απενεργοποιείται και το πλοίο εξαφανίζεται από τα ραντάρ. Πού πήγε, τί μετέφερε και γιατί είναι σημαντικό, αναρωτιέται το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, το οποίο αποδίδει το φαινόμενο των τουρκικών πλοίων – φαντασμάτων στον 9ετή εμφύλιο στη Λιβύη και την υποστήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNA.

Το ρεπορτάζ του BBC έκανε αναφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου, στις 19 Ιανουαρίου για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη , στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ή μάλλον αποκλείστηκε κάτι που σύμφωνα με τη Bild οφείλεται σε πιέσεις του Ερντογάν.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να μη στέλνουν όπλα στην εμφύλια διαμάχη. Ωστόσο αφρικανικές πηγές αποκάλυψαν, ότι λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Τούρκου προέδρου από το Βερολίνο, η Τουρκία έσπασε αυτή τη συμφωνία.

Στις 28 Ιανουαρίου βορειοανατολικά της Τρίπολης, ο δορυφόρος έπιασε τρία μικρά σημεία, σχεδόν  αόρατα. Ωστόσο οι διαστάσεις του ενός ταιριάζουν με το πλοίο “Bana”, του οποίου το σήμα είχε χαθεί 4 ημέρες νωρίτερα. Το δουλειά είχαν όμως τα άλλα δύο πλοία;

Όπως δείχνουν φωτογραφικά στοιχεία, το “Bana” συνοδευόταν από δύο G-Class φρεγάτες. Το μοναδικό ναυτικό που χρησιμοποιεί αυτής της κλάσης πολεμικά πλοία είναι η Τουρκία. Η εικόνα που παίρνει ο δορυφόρος ολοκληρώνει το παζλ του μυστηρίου.

Δείχνει το “Bana” αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τρίπολης. Ποιο φορτίο προστάτευε το τουρκικό ναυτικό; Βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter στις 30 Ιανουαρίου δίνει την απάντηση. Προέρχεται από βιντεοσκόπηση στα αμπάρια του “Bana”, το οποίο φαίνεται πως μετέφερε τεθωρακισμένα, κανόνια και οχήματα πυροβολικού αλλά και αντιαεροπορικά.

Τρεις μέρες αφού μπάρκαρε από την Τρίπολη, το “Bana” προσέγγισε το λιμάνι της Τζένοα στην Ιταλία, όπου μέλος του πληρώματος είπε στην Αστυνομία, ότι το πλοίο μετέφερε όπλα. Αυτοί ισχυρισμοί επιβεβαιώθηκαν από τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι ιταλικές αρχές μέσα από το πλοίο.

Πέντε μέλη του πληρώματος συγκεκριμένα ανακρίθηκαν και από τα λεγόμενά τους προέκυψαν φοβερές αποκαλύψεις. Ένας μαρτύρησε, ότι στη Μερσίνα φόρτωσαν όπλα. Άλλος υποστήριξε, ότι μετέφεραν τανκς, στρατιωτικά τζιπς, αντιαρματικά και εκρηκτικά. Μάλιστα ανέφερε, ότι περιφρουρούνταν από 10 Τούρκους στρατιώτες.

Το BBC απηύθυνε αυτές τις κατηγορίες στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία όπως ήταν φυσικό δεν απάντησε.

Το ρεπορτάζ καταλήγει, ότι η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που στέλνει όπλα στη Λιβύη. Ωστόσο αυτή η αποστολή ήταν η πιο ξεκάθαρη παράβαση του εμπάργκου όπλων των Ηνωμένων Εθνών που έχουμε δει.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC και στη συνέχει θα σας εξηγήσουμε γιατί αυτά τα πλοία φαντάσματα πρέπει να μας προβληματίζουν.

https://web.facebook.com/BBCnewsafrica/videos/307689453534204/?v=307689453534204

Στις 18 Φεβρουάριο προέκυψε η είδηση, ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ έφυγε μυστικά από την κυπριακή ΑΟΖ και το θαλάσσιο οικόπεδο 8 όπου έπλεε από τις 19 Ιανουαρίου, στο οποίο από τις αρχές εκείνου του μηνός βρέθηκε και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε επιβεβαιώσει την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο στα νότια του νησιού, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο. Όπως έδειχναν τα στοιχεία του marine traffic, στο οποίο αποτυπώνεται η κίνηση των πλοίων, το τουρκικό γεωτρύπανο βρισκόταν ελλιμενισμένο σε τουρκικό λιμάνι και συγκεκριμένα στην Τούζλα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Έλα όμως που και αυτό ήταν ένα ακόμα παιχνίδι της Άγκυρας. Γιατί σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Yavuz εξακολουθούσε να παραμένει στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Aυτό επιβεβαιώθηκε έμμεσα και από δορυφορικούς χάρτες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο που έδειχναν το Yavuz στις 15 Φεβρουαρίου στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ. Παράλληλα στον ίδιο δορυφορικό χάρτη διακρινόταν το Barbaros και τα υποστηρικτικά πλοία ερευνών Apollon Moon και Ertugul Bay στο τεμάχιο 2 της ΑΟΖ.

Πως εξηγήθηκε αυτό το κρυφτό με την τοποθεσία του Yavuz; Οι Τούρκοι φαίνεται ότι επεξεργάζονταν κάποια νέα συστήματα προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα το Υavuz να μην γίνεται αντιληπτό από συμβατικά συστήματα εντοπισμού.

Ό,τι δηλαδή έκαναν με το πλοίο “Bana” που μετέφερε όπλα έτσι και με το “Yavuz” και να είστε σίγουροι, ότι θα ξανακάνουν παρόμοιο κόλπο, για να ξεγελάσουν και να κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Υπενθυμίζεται, ότι ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου, επικράτησε αναστάτωση μόλις έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «ORUC REIS» άλλαξε πορεία και βρέθηκε να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 200 χλμ νοτιοανατολικά της Κρήτης…

Άρα βλέπουμε, ότι η κινητικότητα των Τούρκων είναι έντονη στη Μεσόγειο και πλέον γνωρίζουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν…

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ