Και με νέα επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη η Αθήνα απορρίπτει τις τουρκικές προσπάθειες να εμφανιστεί το Τουρκολυβικό Μνημόνιο ως Συμφωνία που παράγει έννομα αποτελέσματα και οδηγεί σε νόμιμες και έγκυρες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη ( A/74/758) με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2020 απαντά στην πρώτη επιστολή της Τουρκίας της 27ης Φεβρουαρίου με την οποία είχε επιχειρηθεί να δηλωθούν εμμέσως έστω και μονομερώς οι συντεταγμένες της παράνομης οριοθέτησης Τουρκίας Λιβύης και να δηλωθεί και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, το οποίο ακόμη δεν έχει καταχωρηθεί στην Αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ λόγω και της κινητοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών και των αντιδράσεων χωρών της περιοχής αλλά και μεγάλων δυνάμεων που έχουν δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουν το Μνημοόνιο, όπως αναφέρει ο Ν. Μελέτης για το Liberal.gr
Στην επιστολή της η Μ. Θεοφίλη δηλώνει ότι η «Συμφωνία οριοθέτησης» παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής.. και έτσι δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και απορρίπτεται στο σύνολο της από την Ελλάδα»..
Σε ότι αφορά τις συντεταγμένες η Αθήνα δηλώνει ότι είναι «πλασματικές παράνομες και αυθαίρετες καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες όπως προβλέπει το άρθρο 121παρ. 2 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «απορρίπτει κατηγορηματικά τις συντεταγμένες της δήθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας» που δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα ούτε μπορεί να γίνει επίκληση τους έναντι της Ελλάδας». Τέλος, η επιστολή επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Η Μ.Θεοφιλη παραπέμπει επίσης στην προηγούμενη επιστολή της με την οποία αναλυτικά παρουσιάζονται και τα επιχειρήματα περί ακυρότητας της Συμφωνίας λόγω μη έγκυρης και νόμιμης διαδικασίας υπογραφής και κύρωσης της από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.
''Mπλόκο'' στο Καστελόριζο
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιχείρησε να στείλει ενισχύσεις στην Τρίπολη με πλοίο, το οποίο το δήλωσε ως επιβατικό-εμπορικό. Το πλοίο ήταν γεμάτο με βαρύ οπλισμό. Αυτή τη φορά το σχέδιο ενίσχυσης από την Τουρκία ναυάγησε αρκετά γρήγορα και κάπως έτσι η Άγκυρα εκνευρίστηκε και η μόνη διέξοδος της δικής της αποσυμπίεσης ήταν ο ουρανός του Αιγαίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του hellasjournal.com.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, όλες οι πληροφορίες είχαν περιέλθει και στην Αθήνα που παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες σημειώνουν ότι ο πλους του συγκεκριμένου εμπορικού τύπου πλοίου σταμάτησε «άδοξα» αρκετά ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και ανατολικά της Καρπάθου, εκεί δηλαδή όπου τοποθετεί η Τουρκία την θαλάσσια ζώνη του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η επιστροφή του έχει να κάνει με τον στενό κλοιό που ξεκίνησε να δημιουργεί η νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα φοβούμενη ακόμη και το ρεσάλτο ελέγχου των εμπορευμάτων που προορίζονταν για την Τρίπολη, πήρε πίσω κακήν κακώς το πλοίο «φάντασμα».