Ενώ ο Έβρος ξαναπήρε "φωτιά", η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει την ανάληψη δράσης στις φυλακές λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξετάζοντας ένα νομοσχέδιο για την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων, μέρος των οποίων είναι γνωστό το που θα κατευθυνθεί στην συνέχεια (Έβρος).
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι εκατοντάδες μετανάστες που θα απελευθερωθούν από τις γεμάτες τουρκικές φυλακές, θα κατευθυνθούν στα σύνορα, διότι δεν θα θέλουν να βρεθούν ξανά αργότερα πίσω από τα κάγκελα εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Τα πολιτικά κόμματα, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν χιλιάδες κρατούμενους, επισημαίνοντας την ευπάθεια χιλιάδων ανθρώπων, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Duvar.
Εκτιμάται ότι σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 300 χιλιάδες φυλακισμένοι.
Η δημοσίευση σημειώνει ότι οι φυλακές στην Τουρκία είναι γεμάτες και οι αναφορές ότι οι άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα ο ένας δίπλα στον άλλον είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μέσα στις φυλακές.
Επιπλέον, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, περίπου 30.000 αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν από τις τουρκικές σωφρονιστικές εγκαταστάσεις.
Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές στην Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Ελλάδας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.
Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης και τα σχετικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της κυβέρνησης της Τουρκίας, δείχνοντας την χώρα μας ως τον υπαίτιο της όλης κατάστασης στον Έβρο!
Η επιστολή του ειδικού του ΟΗΕ:
“Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να τερματιστεί η βία κατά των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, καθώς και να ενισχυθεί η προστασία τους", δήλωσε ο ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
"Ανησυχώ πολύ για τις αναφερθείσες προσπάθειες κατά των αιτούντων ασύλου και των μεταναστών, γεγονός που συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης των συλλογικών απελάσεων και της αρχής της μη επαναπροώθησης", δήλωσε ο Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλες, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.
Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία του για τις εκθέσεις (!) επιθέσεων και βίας κατά των αιτούντων ασύλου από τις ελληνικές υπηρεσίας ασφαλείας και άγνωστους ένοπλους, με σκοπό να τους ωθήσουν πίσω στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
''Οι μετανάστες που κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα φέρονται ότι συνελήφθησαν από Έλληνες συνοριοφύλακες, κρατήθηκαν, απογυμνώθηκαν, κατασχέθηκαν τα υπάρχοντά τους και επέστρεψαν στην Τουρκία. Αυτή η φερόμενη υπερβολική χρήση βίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός Σύρου αιτούντα ασύλου.''
Ο González Morales εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την αύξηση της εχθρότητας και της βίας κατά των εργαζομένων των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων που εργάζονται στη μεθοριακή περιοχή και στο Αιγαίο.
"Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες και όσοι τους βοηθούν, προστατεύονται από απειλές και επιθέσεις. Οι αρχές πρέπει να καταδικάσουν έγκαιρα και να δώσουν λόγο για τις εν λόγω πράξεις”, συνέχισε ο ίδιος.
Η Ελλάδα αποφάσισε την 1η Μαρτίου 2020 να αναστείλει την πρόσβαση στους αιτούντες ασύλου για 30 ημέρες για άτομα που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα. Αυτά τα άτομα θα επέστρεφαν στη χώρα από την οποία έφθασαν ή στην χώρα προέλευσή τους, χωρίς εγγραφή ή ατομική αξιολόγηση.
"Η Ελλάδα πρέπει να αναστρέψει αμέσως την απόφασή της, η οποία δεν έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαίωμα του ατομικού ασύλου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσφύγων. Αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή ", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.
"Η επιστροφή ατόμων χωρίς δίκαιη διαδικασία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περιπτώσεις επαναπροώθησης, και σε καταστάσεις όπου ενδέχεται αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο θανάτου, βασανιστηρίων, κακής μεταχείρισης, δίωξης ή άλλης ανεπανόρθωτης βλάβης", συνέχισε ο ίδιος.
Ο κ. Felipe González Morales (Χιλή) διορίστηκε ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών τον Ιούνιο του 2017 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ως ειδικός εισηγητής, είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργάνωση. Είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Diego Portales, στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου και είναι Διευθυντής.
Για όλα αυτά δηλαδή που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, σύμφωνα με τον ειδικό του ...ΟΗΕ, κατηγορείται μόνο η Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες και άλλοι ειδικοί δεν έχουν πράξει τίποτα το μεμπτό όλο αυτό το διάστημα.
Πρόκειται για ένα τρομερά επικίνδυνο σενάριο το οποίο προωθεί ο ΟΗΕ και έχει σαφή σκοπό να αλλοιώσει τον πληθυσμό στην ΕΕ, αποφεύγοντας τις οποιαδήποτε κατηγορίες προς την κυβέρνηση της Τουρκίας που έχει διαπράξει πλήθος εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.