Όλα αυτά ενώ ζήτημα ημερών αποτελεί, βάσει των υπολογισμών της Αθήνας, η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης, όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή της Κυριακής".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αυτή την εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Η επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, επίσης, θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές.
Άρα όπως καταλαβαίνουμε ο διάλογος έχει ήδη ''τιναχθεί'' στον αέρα και δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά.
Η Αθήνα έχει ως πρώτο στόχο την αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας που θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση περίπλοκων καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα.
Η στρατηγική που ακολουθείται είναι η αποφυγή κλιμάκωσης και η πολιτική των μικρών βημάτων. Δεν είναι η ώρα για κινήσεις μείζονος σημασίας, όπως π.χ. η σύγκληση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), όπως ίσως επιθυμούσε η τουρκική πλευρά.
Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας
Την ώρα που αναζητείται σημείο ισορροπίας με την Τουρκία στα στρατιωτικά ΜΟΕ, ο διπλωματικός μαραθώνιος για τον υπουργό Εξωτερικών συνεχίζεται με τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ θα συμμετέχει και στο άτυπο πρόγευμα εργασίας, με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, καθώς και στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον παρελθόντα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει ακόμη σε πρόγευμα εργασίας, προπαρασκευαστικό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσουν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ακόμη με τον ομόλογό του από την Εσθονία, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.