Από το πρωί της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 έχει σημάνει συναγερμός στα ειδησεογραφικά γραφεία της χώρας, ενώ μέχρι αργά τη νύχτα τα περισσότερα ήταν μάλλον έτοιμα να κηρύξουν επιστράτευση…
Ο λόγος; Μια κατά κάποιο τρόπο αβλαβή διέλευση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, μακριά από τα χωρικά μας ύδατα, αλλά εντός της υποτιθέμενης ελληνικής ΑΟΖ, την οποία δεν έχουμε ανακηρύξει ούτε έχουμε οριοθετήσει ή συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Ας αφήσουμε, όμως, έξω από τη συζήτηση το θέμα της υποτιθέμενης ελληνικής ΑΟΖ και ας δούμε τι πραγματικά συνέβη και γιατί συνέβη!
γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης για το ethnos.gr
Τα γεγονότα…
Η αναθεωρητική Τουρκία, τόσο με την υπογραφή του MoU με τη Λιβύη όσο και με την έκδοση κάποιον πρόσφατων NAVTEX, μας έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της. Εμείς – και πολύ σωστά – ψύχραιμα και με σχέδιο κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και στα μέτρα των δυνατοτήτων μας παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις.
Μετά από μέρες όπου το «Oruc Reis» έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και έχοντας κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, τα ξημερώματα της Παρασκευής κινήθηκε πολύ πιο δυτικά και βρέθηκε σε περιοχή της δικής μας σφαίρας επιρροής, κάτι που έγινε άμεσα αντιληπτό από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μιας ελληνικής φρεγάτας για να παρακολουθεί την πορεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και με τα συστήματά της να επιβεβαιώσει το αν το τουρκικό πλοίο κάνει έρευνες ή όχι στη «δική μας» περιοχή.
Οι πληροφορίες μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν έκανε έρευνες, δεν είχε τα σχετικά του συστήματα ενεργά και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν απαγορευτικές για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών.
Το παιχνίδι της Αγκυρας
Ήταν ο κακός καιρός που έστειλε το «Oruc Reis» δυτικά και να μας ανησυχήσει; Η ερμηνεία αυτή επιστρατεύθηκε για να δικαιολογήσει την κατάσταση… Η πραγματικότητα είναι ότι το «Oruc Reis» μόλις έτρεξε ένα επικοινωνιακό σενάριο για να μας τεστάρει!
Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία! Είκοσι τέσσερα χρόνια από τα Ίμια, με την Τουρκία να κάνει προβολή σημαίας με ένα πλοίο και σε μια περιοχή που ενώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατιωτική ενέργεια εντούτοις μας ανησυχεί ως να είναι στρατιωτική ενέργεια…
Προσέξτε τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του εγχειρήματος για να συμπεράνετε και το επίπεδο του υβριδικού πολέμου που μας έχει κηρύξει η Άγκυρα! Ευτυχώς το παιχνίδι της Άγκυρας το έχουμε καταλάβει σε επίπεδο διαχείρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μένει να προσέξουμε πολύ την επικοινωνιακή διαχείριση των κινήσεων της Άγκυρας, όπου εκτιμώ πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.
Με το σενάριο που έτρεξε το «Oruc Reis» εκτιμώ πως, ενώ επιχειρησιακά η διαχείριση υπήρξε ικανοποιητική, εντούτοις επικοινωνιακά αξιολογούμαστε κάτω από τη βάση. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή μας, το αποτέλεσμα ενός πιθανού θερμού επεισοδίου θα έχει κριθεί πολύ νωρίτερα στο επίπεδο της στρατηγικής επικοινωνίας. Ας το έχουμε και αυτό υπόψη μας…