Ελληνοτουρκικά

Υπό παραίτηση ο ''αρχιτέκτονας'' του τουρκολιβυκού συμφώνου - Ξεκίνησε τις εκκαθαρίσεις ο Ερντογάν


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σύμφωνα με πληροφορίες το δεξί χέρι του Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό πίεση, καθώς έχουν ξεκινήσει κάποιες έρευνες εναντίον του σε σχέση με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το όλο ζήτημα ''βρωμάει'', καθώς ο πρώην ναύαρχος ότι ζητούσε και ότι πρότεινε στον Ερντογάν περνούσε αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σύμωνα με τον Τούρκο αρθροφράφο, ο πρώην ναύαρχος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν στο στρατό μετά το πραξικόπημα, ενώ έπαιξε κομβικό ρόλο στο να αποκαλυφθούν ονόματα στρατιωτικών και καθηγητών που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Όπως αναφέρει, είτε κάποιοι τον πιέζουν να παραιτηθεί, ή σκέφτεται από μόνος του να πάρει αυτή την απόφαση, καθώς δεν μπορεί να αναχθεί τις συκοφαντίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει για το πρόσωπό του τον ενοχλήσει σφόδρα και τις επόμενες ώρες θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του.
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όσα έχει κάνει μέχρι τώρα ο Cihat Yayci έχουν ενοχλήσεις τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Βέβαια δεν μας λέει το ποιο σημαντικό. Ποιος κρύβεται πίσω από τις έρευνες; Μήπως ο Ερντογάν θέλει να κάνει νέες εκκαθαρίσεις; Μήπως φοβάται όλους όσοι αποκτούν δύναμη και ίσως στο μέλλον αμφισβητήσουν την ηγεσία του;


Ο αρθροφράφος Nedim Şener, ρώτησε ένα υψηλόβαθμο Τούρκο στρατιώτη για το θα γίνει με τον ναύαρχο. Ο στρατιωτικός του είπε τα εξής: ''Είτε θα τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, είτε θα παραιτηθεί μόνος του''
 
Πάντως στο τέλος ο αρθογράφος της Χουριέτ έριξε μία ακόμα ''βόμβα''. Ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες, σε όσα συνέδρια έλαβαν χώρα για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο ναύαρχος δεν προσκλήθηκε ούτε μία φορά!

Τελικά οι Τούρκοι ''τρώγονται'' μεταξύ τους. Είναι κάτι που πρέπει να μας ξυπνήσει σαν χώρα. Η Τουρκία δεν αποτελεί κάποιο φόβητρο, πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούμε αυτό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tι έλεγε στο παρελθόν ο ναύαρχος

 

 Το 2011 Τζιχάτ Γιαϊτζί, ρίχνει την πρώτη «αναγνωριστική βολή» µέσα από τις σελίδες του 14ου τεύχους της τουρκικής «Επιθεώρησης Στρατηγικών Ασφαλείας» («Guvenlik Stratejileri Dergisi»), καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει τη «µινιµαλιστική µεθοδολογία» που είχε υιοθετήσει παλαιότερα ως προς τη χάραξη θαλασσίων ζωνών και να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ µε τη Λιβύη.

«Είναι απαραίτητο η Τουρκία να συνάψει µια συµφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας µε τη Λιβύη... Στη βάση µιας τέτοιας πιθανής συµφωνίας θα ήταν δυνατό η Τουρκία να διεκδικήσει δικά της δικαιώµατα ΑΟΖ στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, µε τη Λιβύη να εξασφαλίζει µια θαλάσσια περιοχή µεγαλύτερη από εκείνη που θα εξασφάλιζε εάν προχωρούσε σε συµφωνία µε την Ελλάδα» διαµηνύει, µεταξύ πολλών άλλων, ο Γιαϊτζί, στο πλαίσιο εκείνης της µακροσκελούς έρευνας, υπό τον κεντρικό τίτλο «Ο ρόλος και η επίδραση της Λιβύης στις προσπάθειες για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο», µιας έρευνας που συνοδεύεται και από συνολικά… 23 χάρτες.


Λίγους µήνες αργότερα, την άνοιξη του 2012, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί «ξαναχτυπά», αυτήν τη φορά µέσα από τις σελίδες της επιθεώρησης «Bilge Strateji» του κέντρου στρατηγικών σπουδών Bilgesam, µε µια νέα µελέτη που φέρει τον τίτλο «Το πρόβληµα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία». 

«Η Τουρκία µπορεί να προχωρήσει στη σύναψη συµφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών όχι µόνο µε την Αίγυπτο, την Τουρκική ∆ηµοκρατία Βορείου Κύπρου (sic) και τη Συρία, αλλά και µε τη Λιβύη, το Ισραήλ και τον Λίβανο» σηµειώνει ο αξιωµατικός του τουρκικού πολεµικού ναυτικού στο επίµαχο κείµενο, το οποίο επίσης συνοδεύεται από δεκάδες χάρτες.

https://twitter.com/yeniakit/status/1219901971534139392

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ