Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Έρχονται εξελίξεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζει τον απόλυτο αιφνιδιασμό “αιφνιδιασμό”, με την ισλαμιστική Κυβέρνηση της Τρίπολης.
Το πλήρες σχέδιο της Άγκυρας, είναι πρώτον στο να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Λιβύη και δεύτερον, να υλοποιήσει 5 νέες γεωτρήσεις στην Α.Μεσόγειο, κτυπώντας καμπάνες σε Αθήνα και Λευκωσία.
Ο τουρκικός τύπος επικαλείται κάποια “εμπόδια” τα οποία υπάρχουν εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητά μια ακόμα πιο δυναμική στάση για τον προσδιορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, η οποία θα λυθεί μόνο με τουρκική παρέμβαση και φυσικά συμφωνία.
Την ίδια στιγμή χάος "βλέπουν" οι Τούρκοι και στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον της Α.Μεσογείου, στο οποίο έχουμε νέες περιφερειακές συγκρούσεις των οποίων οι επιπτώσεις έχουν επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Τουρκία θέλει πάση θυσία να εκμεταλλευθεί αυτό το χαοτικό περιβάλλον για να μοιραστεί θαλάσσια οικόπεδα από τα Δωδεκάνησα έως νότια της Κρήτης.
Επίκεντρο των “βρώμικων” τουρκικών σχεδίων είναι εκτός του Καστελόριζου και το νησί της Κρήτης, μιας και θεωρούν ότι η Ελλάδα σφετερίζεται από την Λιβύη έκταση 39 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:
“Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι το γεγονός ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να επεκτείνει τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την αστάθεια στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική.
Βρισκόμαστε σε μια παρόμοια περίοδο με αυτή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Μιλάμε για μια περιοχή, η οποία εκτείνεται από την Αραβική Χερσόνησο στον Περσικό Κόλπο και από το Κιρκούκ μέχρι τη Μεσοποταμία και έχει μια στρατηγική σημασία η οποία αυξάνεται και επεκτείνεται λόγω των ενεργειακών πόρων στην Α. Μεσόγειο. Τα όρια αυτά έχουν επιτευχθεί για την Τουρκία σήμερα στα δυτικά του νησιού της Κρήτης."
"Η Ελλάδα και οι πολιτικές της είχαν σκοπό την εξάλειψη της παρουσίας των Τούρκων στη σημερινή Ανατολική Μεσόγειο στον ναυτιλιακό τομέα.
Αλλά με το σχέδιο “Ασπίδα της Μεσογείου το 2016, παρεμποδίστηκαν 14 δραστηριότητες μη εγκεκριμένων ερευνητικών σκαφών ειδικά στην Κύπρο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων από την τουρκική πλευρά ήταν η δημιουργία του άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισραήλ ο οποίος απειλεί την Τουρκία", συνεχίζει η δημοσίευση .
Ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων Φατίχ Dönmez, μιλώντας στην επιτροπή κοινοβουλευτικού προγραμματισμού και Προϋπολογισμού, ανέφερε ότι το 2020 θα ξεκινήσουν πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα “καυτό” 2020 σίγουρα στην περιοχή μας.
Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται και τον γνωστό Τούρκο Υποναύαρχο ε.α. J.Yayci, ο οποίος δείχνει τη Λιβύη ως το “κλειδί” των εξελίξεων. "Η πρόσφατη συμφωνία για τον περιορισμό των ναυτιλιακών δικαιοδοσιών, υποδεικνύει ότι θα ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να συνάψει μια συμφωνία MoNE με την Κύπρο και την Αίγυπτο, αφήνοντας κατά τον ίδιο το πεδίο ελεύθερο για την Άγκυρα", τονίζει ο ιδιος .
Μιλάμε για καταιγιστικές εξελίξεις που ενδεχομένως θα εμπλέξουν Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία στην Α.Μεσόγειο.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ
Στο βιβλίο του ο Τούρκος αξιωματικός ε.α., ομιλεί για συνολική αξία κοιτασμάτων που φτάνουν στο ύψος των 3 τρισ. δολαρίων στην συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης!
Ο ίδιος ουσιαστικά μας προαναγγέλλει την σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη για να περιοριστούν οι δικαιοδοσίες της ελληνικής κυβέρνησης νοτίως της Κρήτης, ενώ μας ομιλεί και για τα δικαιώματα του «αδελφού Λιβυκού λαού».
Το πιο επικίνδυνο σενάριο για την Ελλάδα είναι όντως μια υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που θα δημιουργούσε τετελεσμένα, μαζί με τις προϋποθέσεις τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης μέσω της επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου.