Ελληνοτουρκικά

«Bόμβα» από την Hurriyet: «Ο Τσίπρας ήθελε να εκδώσει τους «8» στην Τουρκία» - Θέμα μειονότητας στη Θράκη θα θέσει ο Ερντογάν!

Έντονη είναι η ανησυχία μην επαναληφθούν μνήμες από την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, που αποτέλεσε Βατερλώ για την ελληνική διπλωματία, και έντονη τη φημολογία ότι έχει αναλάβει νέες δεσμεύσεις έναντι του διεθνούς παράγοντα για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο την Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το νέο πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η συγκυρία δεν είναι θετική. Η 23η επέτειος των Ιμίων, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ για «γαλάζια πατρίδα» στο Αιγαίο, τα fake news για πολιορκία των Ιμίων, ακόμα και οι δηλώσεις υψηλών τόνων του νέου υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, συνθέτουν κλίμα υψηλών τόνων.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Τι γυρεύει ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την χρονική στιγμή στην Τουρκία; Υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να πείσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Ταγίπ Ερντογάν;

Γιατί δεν τα κατάφερε τις προηγούμενες φορές και θα μπορέσει τώρα; Οι πληροφορίες ομιλούν για μία αμυδρή πιθανότητα να ξεκινήσουν συζητήσεις, που θα αφορούν τρόπους «απεμπλοκής» από την «πολεμική» κατάσταση που συντηρούν οι Τούρκοι. Εάν η Ελλάδα εισέλθει σε τέτοιου είδους συζητήσεις, θα παίξει το παιγνίδι του Ερντογάν και μάλιστα στο γήπεδο του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχονται τα Τουρκικά ΜΜΕ να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ HURRIYET

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα σχολιάζει αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο αρθρογράφος εκθειάζει τον κ. Τσίπρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για το γεγονός ότι παρά τις περιόδους έντασης μεταξύ των δύο κρατών δεν «έκοψε» τις γραμμές επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και για το γεγονός ότι ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών, με την Τουρκία να χαιρετίζει την εξέλιξη.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης» σχολιάζει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς.

Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στα «ανεπίλυτα προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή την αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη διένεξη για τις έρευνες που διεξάγει η Λευκωσία για υδρογονάνθρακες.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε στο μεταξύ την Κυριακή, ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα, ότι η Τουρκία στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ