Ελληνοτουρκικά

Βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών η Τουρκία - Όλοι ενοχλημένοι αλλά κανείς δεν τολμάει να τραβήξει πραγματικά το αυτί του Ερντογάν

Ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, η οποία πέραν των άλλων θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της Τουρκίας και ειδικά τις προκλήσεις της χώρας του Ερντογάν σε βάρος των χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και σε βάρος της ίδιας της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές (τετ α τετ) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ , τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όπου αναμένεται να θέσει και το θέμα της σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία στον Έβρο. 

Συγκεκριμένα ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στη Τουρκία και τις ταραγμένες σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τη Κύπρο έπειτα από μια εβδομάδα επαφών από τη Κυπριακή πλευρά, όπου ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στις Βρυξέλλες, για συναντήσεις με μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η προσπάθεια αυτή, από κοινού με την ελληνική πλευρά, ενδέχεται να αποφέρει καρπούς καθώς υπάρχει έντονη φημολογία πως στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων με την ολοκλήρωση της Συνόδου θα υπάρχει κάποια ανάλογη αναφορά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται το προσχέδιο της Συνόδου, αναμένεται να υπάρξει καταδίκη «στις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος υπογραμμίζοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους προς Κύπρο και Ελλάδα».

Η Τουρκία επίσης θα απασχολήσει σημαντικά τους ηγέτες της Ευρώπης, καθώς τόσο τα θέματα της επικαιρότητας, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διαρκείς παραβιάσεις και εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και η Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ανησυχούν την Ευρώπη. 

Οι ηγέτες, καλούνται να σχηματίσουν μια κοινή γραμμή, τόσο για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Ευρω-Τουρκική Σύνοδο στη Βάρνα, όσο και αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνέχιση της χρηματοδότησης της συμφωνίας για τη μετανάστευση

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε επισημάνει: «Επί της αρχής, βεβαίως έχουμε ενδιαφέρον, πρώτον ως εταίροι στο ΝΑΤΟ και δεύτερον ως Ευρωπαίοι, να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες ή καλύτερα καθόλου εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπήρξαν στο παρελθόν επανειλημμένα και απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αυτό ήταν συχνά μία δυνατότητα για την αποκλιμάκωση εντάσεων», είχε δηλώσει ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο θέμα αναφέρθηκε με σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ προσπαθεί για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Ελλήνων στον Ερντογάν», η εφημερίδα «Handelsblatt». «Η Καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών. Η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διπλωματικών διόδων να πετύχει την απελευθέρωση των δύο νέων ανδρών - μέχρι τώρα μάταια», τονίζει και παραθέτει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Κάνουμε τα πάντα προκειμένου και οι δύο να επιστρέψουν το συντομότερο. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πρέπει να το χειριστούμε με ψυχραιμία».

Το ζήτημα, συνεχίζει το άρθρο, δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας. «Επιβαρύνει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Βάρνα της Βουλγαρίας. «Στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών έχει εν τω μεταξύ εμπλακεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ένα τηλεφώνημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες εβδομάδες κατέβαλε προσπάθεια για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτών, επιβεβαίωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν δεν είναι γνωστό», αναφέρει ο συντάκτης, ο οποίος, επικαλούμενος μαρτυρία απόστρατου επισημαίνει ότι ανάλογα περιστατικά λύνονται συνήθως συναδελφικά επιτόπου. «Καπνίζεις ένα τσιγάρο με τον Τούρκο στρατιώτη και μετά αποχαιρετά ο ένας τον άλλον», αναφέρει η μαρτυρία.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ έχει εμπλακεί και η ΕΕ. «Οι εταίροι μας δείχνουν αλληλεγγύη και στήριξη», μεταφέρεται η δηλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά χθες από τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

πλήγματα στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χάος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Β. Κορέας προκαλώντας τρομερή καταστροφή (Βίντεο)

Τουλάχιστον 5 ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγες ώρες στην επικράτεια της πόλης, υποδεικνύοντας ότι η πυραυλική...