Απροστάτευτα απέναντι στον κορονοϊό είναι τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς το γειτονικό κράτος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εδώ και 10 μέρες τα νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτα και οι θετικοί στον ιό πολίτες, κυρίως αυτοί που βρίσκονται στα απομακρυσμένα χωριά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στα σπίτια τους με... γιατροσόφια και με τα όποια φάρμακα μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Διονύσης – Φρέντι Μπελέρης, δεν υπάρχει θέμα σκοπιμότητας και μεροληπτικής συμπεριφοράς από την αλβανική κυβέρνηση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, αφού η ανικανότητα της αλβανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση με την πανδημία έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, επειδή στα μειονοτικά χωριά η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι, το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο και πολύ μεγάλος ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Το αλβανικό κράτος δεν μπορεί να παράσχει υπηρεσίες υγείας σε κανέναν. Σε όλη τη χώρα τα πάντα είναι ανοιχτά, παρά την πολύ μεγάλη έξαρση του κορονοϊού. Αρκεί να αναφέρω ότι γίνονται περίπου 4.000 – 5.000 τεστ την ημέρα και 1 στους 5 πολίτες εντοπίζεται θετικός. Εδώ και 10 ημέρες τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι γεμάτα και οι ασθενείς αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τον ιό στα... σπίτια τους και ο Θεός βοηθός. Στις μειονοτικές περιοχές τα κρούσματα κορονοϊού είναι πάρα πολλά. Ευτυχώς, που δεν έχουμε πολύ μεγάλη θνησιμότητα», τονίζει ο κ. Μπελέρης.
Ουσιαστικά, οι Έλληνες μειονοτικοί μπορούν να περιμένουν βοήθεια μόνο από υγειονομικές δράσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η ελληνική πρεσβεία στη γειτονική χώρα. Ήδη με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας έχουν γίνει rapid test στους ελληνικούς πληθυσμούς της Δρόπολης και της Φοινίκης, ενώ για την Κυριακή 7 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί μία ακόμα αντίστοιχη δράση στη Νίβιτσα, το Λούκοβο, την Παλάσα και τα άλλα χωριά με μειονοτικούς της περιοχής της Χειμάρρας.
Εμβολιασμοί στα σύνορα – Νοσηλεία στην Ελλάδα
Άκρως δυσαρεστημένοι είναι οι Έλληνες μειονοτικοί στην Αλβανία με την τελευταία εξέλιξη που τους αφαιρεί το δικαίωμα να νοσηλευτούν με συμπτώματα κορονοϊού σε νοσοκομεία της Ελλάδας, κυρίως στα Ιωάννινα αλλά και σε άλλες γειτονικές με την Αλβανία πόλεις. Όπως αναφέρει ο κ. Μπελέρης, αυτή η δυνατότητα αποτελούσε μία πολύ σημαντική διέξοδο για τους Έλληνες μειονοτικούς, ενώ έχει δημιουργηθεί και μία κατάφωρη αδικία σε βάρος τους, αφού η συντριπτική πλειοψηφία είναι και Έλληνες πολίτες.
«Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο, που πλέον δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε ελληνικά νοσοκομεία οι Έλληνες μειονοτικοί στην Αλβανία, αφού υπάρχουν σε αυτά διαθέσιμοι χώροι. Άλλωστε, η πλειοψηφία των μειονοτικών είναι και Έλληνες πολίτες και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τους βοηθήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πλήγωσε. Χάσαμε τη μοναδική διέξοδό μας», υποστηρίζει ο κ. Μπελέρης.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν καταθέσει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει δύο εμβολιαστικά κέντρα σε μεθοριακές περιοχές εντός του ελληνικού εδάφους, ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν σε αυτά οι μειονοτικοί. «Ακόμα δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση σε αυτό και περιμένουμε», λέει ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της «Ομόνοιας».