Ουρά χιλιομέτρων σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καθώς έχει αυξηθεί πολύ το κύμα εισόδου στη χώρα μας από την Αλβανία, ενόψει της αυστηροποίησης των μέτρων από αύριο, οπότε θα μπορούν να εισέρχονται ως 750 άτομα την ήμερα.
Πολλοί μάλιστα βρίσκονται στο σημείο εδώ και τρεις ημέρες και κοιμούνται στα αυτοκίνητα τους.
Το πρωί 10χρονο αγόρι που περίμενε μαζί με τους γονείς του βρήκε τραγικό θάνατο, όταν παρασύρθηκε από ασθενοφόρο που κινούνταν προς το νοσοκομείο του Αγρυροκάστρου, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία.
Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, έχει γίνει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του συνοριακού σταθμού για την αποσυμφόρηση του όγκου των ταξιδιωτών χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν η πρόταση έγινε δεκτή.
Μήνυμα Ράμα
«Παρακολουθώ επί ώρες την εξαιρετικά επιβαρυντική κατάσταση στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Έχουμε συνεχή επαφή με το γραφείο του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και άλλων ελληνικών υπηρεσιών. Έχω επίσης λάβει κατάρες, βρισιές, προσβολές από πολλούς ανθρώπους, οι οποίες συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την ουρά των χιλιομέτρων στην Κακαβιά, αλλά πιστεύω ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» να καταραστούν και να κατηγορήσουν το κράτος και την κυβέρνηση μέσα από το Facebook», γράφει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε ανάρτησή πριν από λίγο.
Συνεχίζει:
Αλλά το γεγονός είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται για αδικία ή διακρίσεις εναντίον Αλβανών, όπως λένε οι «πατριώτες» που πολεμούν για την αξιοπρέπεια της πατρίδας από το iPhone τους.
Πρόκειται για ένα νέο καθεστώς ελέγχων στα σύνορα, με την υποχρεωτική καταγραφή οποιουδήποτε που διασχίζει τα σύνορα της Ελλάδας, είτε Αλβανών, Σουηδών ή Βρετανών, πολιτών που τίθενται σε δοκιμές σε κάθε αεροδρόμιο της γειτονικής χώρας.
Ακόμη και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες έχουν την ίδια υποχρέωση και την ίδια μεταχείριση. Από την άλλη πλευρά, αυτή η τρέλα, για να διασχίσει κανείς τα σύνορα, δεν συμβαίνει μόνο στην Κακαβιά σήμερα, χθες, για παράδειγμα, το σημείο διέλευσης στο λιμάνι του Ντόβερ στη Βρετανία ήταν σε πλήρη κατάρρευση και στην ουρά στάθηκαν οι Βρετανοί για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από Γαλλία, για να γλυτώσουν από τον νεοσυσταθέντα κανόνα της υποχρεωτικής καραντίνας. Πλήρες μισό εκατομμύριο Βρετανοί τουρίστες σε αναμονή για την πατρίδα τους!
Αυτή είναι η καταραμένη στιγμή που ζούμε, όπου η κανονικότητα με την οποία έχουμε συνηθίσει μια ζωή, έχει δώσει τη θέση της στην επιβολή ορισμένων αδιανόητων κανόνων μέχρι χθες, καθώς και σύγχυση στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται, προκαλώντας ακόμη καταστάσεις μέσα στην ΕΕ, όπου υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες μεταξύ των χωρών, αντιμετωπίζοντας ο ένας τον άλλον διαφορετικά.
Δεν ξέρω ποια είναι η έννοια της υποχρεωτικής τοποθέτησης του ταμπόν κάθε ατόμου που εισέρχεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το ταμπόν δεν δείχνει τίποτα, όταν θα μπορούσατε να έχετε τον ιό την προηγούμενη μέρα και στη φάση επώασης των αρκετών ημερών δεν εμφανίζεται.
Ως εκ τούτου, έχουμε επίσης δει ότι τα ταμπόν δεν ανιχνεύουν πάντα μόλυνση από Covid19.
Αυτό όμως αποφάσισε η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ενώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, δεν έχουν αυτόν τον κανόνα.
Πρόσφατα, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ακόμη και με την αναγκαστική καραντίνα όσων προέρχονται από το εξωτερικό.
Αυτό το γεγονός ώθησε χιλιάδες ανθρώπους στην Κακαβιά σε μια μαζική μετακίνηση, για να ξεφύγουν από την καραντίνα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στη γειτονική χώρα και ένα ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς, όπου η διέλευση των συνόρων θα γίνεται με καθημερινές ποσοστώσεις!
Αυτό έχει δημιουργήσει την κατάρρευση της τελωνειακής υπηρεσίας στην ελληνική πλευρά, όπου παρόλο που οι ικανότητες δοκιμών έχουν αυξηθεί και αυξάνονται, η ευκολία της κίνησης δεν είναι καν αισθητή καθόλου.
Τι μπορούμε να κάνουμε, η Αλβανική κυβέρνηση και το κράτος υπό αυτές τις συνθήκες, όταν επαναλαμβάνω, αυτός είναι ένας γενικός κανόνας του ελληνικού κράτους, που επηρεάζει και τους Έλληνες που επιστρέφουν στην Ελλάδα!
Στην πραγματικότητα, στη γραμμή χιλιομέτρων της Κακαβιάς - όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κάτοικοι της Ελλάδας και τακτικοί φορολογούμενοι του ελληνικού κράτους - ωστόσο υπάρχουν μερικοί Έλληνες που, όπως όλοι οι άλλοι, έχουν προσπαθήσει να επιστρέψουν για να ξεφύγουν από την καραντίνα που τίθεται σε ισχύ 16 Αυγούστου. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν τους αντιμετωπίζει διαφορετικά, ούτε ζητάει να περάσουν χωρίς ουρά.
Από την αρχή ανησυχούσαμε, ασχοληθήκαμε και συμμετείχαμε πλήρως σε αυτό το πρόβλημα, προσπαθώντας να μετριάσουμε όσο μπορούμε με τις αστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τις εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τις τοπικές δομές, τους πολίτες που λούζονται στον καυτό ήλιο κατά μήκος αυτής της βιβλικής ουράς των οχημάτων.
Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με την ελληνική πλευρά για μεγαλύτερη ανακούφιση και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε με όλη μας τη δύναμη στους ανθρώπους σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Από την πλευρά μας, εμείς, η Αλβανία, δεν θα επιστρέψουμε στην αναγκαστική καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ούτε θα περιορίσουμε την κυκλοφορία ανθρώπων μέσα.
Αλλά θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι αυτός ο αγώνας με τον ιό Covid19 απαιτεί από κάθε πολίτη να ακολουθεί τους κανόνες που έχουν ήδη προτάσσει.
Ο ιός θα είναι εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι κινδυνεύουμε, και από αυτόν τον ιό και κανείς δεν μπορεί να μας προστατεύσει εάν δεν προστατεύσουμε τον εαυτό μας και ο ένας τον άλλον.
Κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση δεν ολιγωρεί, ειδικά αυτή τη στιγμή, αλλά, η κατάσταση στην Κακαβιά δεν έχει καμία σχέση με έλλειψη από το κράτος και την κυβέρνησή μας σε σχέση με το κράτος και την ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως, με τη μεγαλύτερη συμπαράσταση για την εξάντληση που υπόκεινται όλοι εκείνοι που βρίσκονται σε αυτήν την τρομερή ουρά αναμονής, διαβεβαιώνω όλους χωρίς εξαίρεση ότι δεν τους έχουμε παρατήσει ούτε θα τους αφήσουμε μόνους για ένα λεπτό, μέχρι το τέλος, γράφει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.