Σύμφωνα με καταγγελίες Βορειοηπειρωτών που πρόσφατα έφθασαν στο himara.gr, από το Φθινόπωρο του 2017 τα ΚΕΠ του νομού Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας αρνούνται να εκδώσουν ΑΜΚΑ σε Έλληνες πολίτες (διάκριση λόγω τόπου γέννησης στην Αλβανία) καθώς και σε ομογενείς κατόχους Ε.Δ.Τ.Ο. με το πρόσχημα ότι δεν δικαιούνται λόγω του ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Μολονότι κανείς δεν δηλώνει κατά την αίτηση ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, οι υπάλληλοι του ΚΕΠ τους ζητούν διάφορα δικαιολογητικά περί μόνιμης διαμονής ή πρόσληψης για εργασία.
Η περσινή εγκύκλιος για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες αναλύει τον νόμο του 2009 χωρίς καμία αλλαγή. Αναφέρει πως είναι απαραίτητη μια διεύθυνση επικοινωνίας - αλληλογραφίας στην Ελλαδα και όχι απαραίτητα κατοικίας. Επίσης δεν είναι υποχρεωτικό να αναφερθεί ο λόγος για την έκδοση ΑΜΚΑ. Πολλοί συμπατριώτες μας οδηγούνται σε άσκοπα έξοδα για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των υπάλληλων των ΚΕΠ, άλλοι οδηγούνται σε άλλες πόλεις της Ελλάδος για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, κύριοι υπεύθυνοι για το πρόβλημα αυτό, είναι η διεύθυνση του ΚΕΠ Δήμου Ιωαννιτών που όπως λένε είναι σε προφορική συνεννόηση με τους υπαλλήλους του Υπουργείο Εργασίας. Επίσης αρνούνται να δεχτούν γραπτή αίτηση έκδοσης ΑΜΚΑ ώστε να ενημερώσουν γραπτώς για τον λόγο απόρριψης. Το ΑΜΚΑ ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ- IV.Τμήμα Προσυνταξιοδοτικών παροχών και Λοιπών Παροχών σε Χρήμα- όπως προκύπτει από το οργανόγραμμα του υπ. εργασίας.
Αυτό το πρόβλημα αφορά κυρίως Βορειοηπειρώτες είτε Έλληνες πολίτες (ελληνική ταυτότητα) είτε κάτοχοι ΕΔΤΟ (ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς) και μόνο στον ν. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να εκδώσουν ΑΜΚΑ τα προηγούμενα έτη όπου μάλιστα γινόταν και καμπάνια επ' αυτού. Από το 2016 όποιος έχει ΑΜΚΑ και νόμιμη διαμονή έχει και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτοί που δεν κατέχουν ΑΜΚΑ ( κυρίως ηλικιωμένοι και νεογέννητα) υποχρεούνται να πληρώνουν μάλιστα διπλή χρέωση (ΔΙΠΛΟ ΚΕΝ) για νοσηλεία. Και όλα αυτά την στιγμή που οι πρόσφυγες έχουν εντελώς δωρεάν περίθαλψη και εκδίδουν ΑΜΚΑ χωρίς κανένα πρόβλημα στα διαδικαστικά.
Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε μέχρι πέρυσι και στο ΠΓΝΙ από όπου ζητούσαν παράνομα βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για Έλληνες γεννημένους στην Αλβανία, τότε είχε βρεθεί λύση κατόπιν παρέμβασης του προέδρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδα Παππά.
Η συγκεκριμένη καταγγελία έφτασε και στην βουλή πριν από λίγες ημέρες καθώς σχετικό ερώτημα κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας (22-5-2019).
Πηγή: Himara.gr