«Βιάζονται» εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ,και μάλιστα πάρα πολύ να κλείσουν μετά το σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας και το θέμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων που εμπεριέχουν «πολλά και μεγάλα «αγκάθια».
Ενώ ο Αλβανός και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκαν χθες στην Κορυτσά , οι Πρωθυπουργοί και των δύο χωρών ( Έντι Ράμα και Αλέξης Τσίπρας) αναμένεται να συναντηθούν τον Απρίλιο.
Πηγές από την αλβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσαν για το Top Channel ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα τον Απρίλιο.
Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί είτε συνάντηση στην Αθήνα είτε στα Τίρανα.
Χθες είχαμε την δεύτερη μέρα των αλβανικών-ελληνικών συνομιλιών η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν και σήμερα είναι η τρίτη .
Η ατζέντα μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας είναι μεγάλη και κυρίως σοβαρή με πολλές «ύπουλες» προεκτάσεις όπως το ζήτημα των Τσάμηδων, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία στο Ιόνιο, το θέμα της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, καθώς και το θέμα της αναγραφής αλυτρωτικών αιτιάσεων κατά της χώρας μας στα αλβανικά σχολικά βιβλία της ιστορίας και γεωγραφίας .
Σε αυτήν την περιοχή μόνο η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, ενώ όλοι οι άλλοι ( Τούρκοι, Σκοπιανού, Βούλγαροι, Αλβανοί) διεκδικούν ατόφια ελληνική γη χωρίς καμία ντροπή και «τσίπα».
Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών επισκέφθηκαν το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην πόλη Κορυτσά, όπου ο κ. Μπουσάτι επιβεβαίωσε την πρόοδο στις συνομιλίες .
Τώρα για ποια «πρόοδο» ομιλεί ο Αλβανός ΥΠΕΞ δεν γνωρίζουμε ακριβώς και έχουμε «όσφρηση» πιθανών εθνικών παραχωρήσεων μιας και δεν ανακοινώνεται τίποτα απολύτως.
«Κάναμε κάποια πρόοδο στην Κορυτσά . Δεν υπάρχει κανένα μυστικό γι 'αυτό. Τα θέματα συζήτησης έχουν δημοσιοποιηθεί και συζητάμε μόνο για τις λεπτομέρειες », δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Ντιμίρ Μπουσάτι.
Ωστόσο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία λεπτομέρεια σχετικά με το τι πραγματικά συμφώνησαν. Έχει ειπωθεί μόνο ότι η συζήτηση αφορά τον πόλεμο, την σφραγίδα της Χάγης , την επιστροφή Αλβανών μεταναστών στα σύνορα, την αναγνώριση των αδειών οδήγησης και τα αλβανικά σχολικά κείμενα.
Επισημείωση : ( η σφραγίδα της Χάγης ) είναι η απλοποιημένη πιστοποίηση των εγγράφων (συμπεριλαμβανομένων και των συμβολαιογραφικών πράξεων), για τη διεθνή χρήση τους σε όλα τα κράτη που εντάχθηκαν στην διάταξη του άρθρου 3 της Σύμβασης της Χάγης, «σχετικά με την επισημείωση».
Ειδικότερα, οι υπογράφουσες χώρες συμφώνησαν στο παραπάνω πλαίσιο να αναγνωρίζουν τα δημόσια έγγραφα που είναι επικυρωμένα βάσει της «Apostille». Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δημόσια έγγραφα που είναι πιστοποιημένα από την αρχή που αρχικά τα εξέδωσε ή από συμβολαιογράφο, δύνανται να αποκτήσουν άμεση ισχύ στις χώρες - μέλη του παραπάνω νομικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, η παραπάνω διάταξη της Σύμβασης της Χάγης, καθορίζει τους όρους μέσω των οποίων ένα έγγραφο που έχει εκδοθεί σε μια από τις υπογράφουσες χώρες μπορεί να πιστοποιηθεί (μέσω του “Apostille”) για νομικούς λόγους και σε όλα τα άλλα υπογράφοντα κράτη.
Πρόκειται για μια διεθνή πιστοποίηση, η οποία μοιάζει με συμβολαιογραφική πράξη και προστίθεται σε έγγραφα που είναι υπογεγραμμένα από συμβολαιογράφο, δικηγόρο ή άλλο δημόσιο λειτουργό, όπως από γραμματέα δικαστηρίου. Ειδικότερα, η κύρια λειτουργία του Apostille είναι να πιστοποιήσει τη γνησιότητα της υπογραφής στο έγγραφο (π.χ.: γραμματέας, προξενικός υπάλληλος, δικαστής, Δημόσιος Λειτουργός ή συμβολαιογράφος). Η επισημείωση πιστοποιεί και την ιδιότητα με την οποία το πρόσωπο που υπογράφει το έγγραφο ενήργησε και την ταυτότητα της κάθε σφραγίδας που τοποθετείται στο έγγραφο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έγγραφα θα πρέπει να πιστοποιηθούν από την επίσημη κυβέρνηση της χώρας όπου προέρχονται, πριν γίνουν αποδεκτά από τον προξενικό υπάλληλο της ξένης χώρας.
Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «ταυτότητα της αλυσίδας», σύμφωνα με την οποία, θα πρέπει να υπάρχει μια αδιάσπαστη αλυσίδα των κυβερνητικών αξιωματούχων σε κάθε πιστοποιημένη υπογραφή (και σφραγίδα, σε ορισμένες περιπτώσεις) αρχικά στην πρώτη χώρα και στην συνέχεια, ο προξενικός υπάλληλος ή η πρεσβεία θα πρέπει να πιστοποιεί ότι το έγγραφο αναγνωρίζεται ως καθ’ όλα αυθεντικό στην τελικά αυτή χώρα προορισμού. Συνήθως η υπογραφή του προξενικού υπαλλήλου μπορεί να επικυρωθεί στη χώρα προορισμού.
Οι μοναδικές συγκεκριμένες πληροφορίες που έγιναν γνωστές μέχρι στιγμής ήταν ότι οι Αλβανοί και Έλληνες Πρωθυπουργοί θα συναντηθούν ξανά τον Απρίλιο.
«Ψύλλοι στα αυτιά μας μπήκαν» από τέτοιου είδους «προόδους» και «συμφωνίες» με μια χώρα όπως η Αλβανία η οποία δεν σεβάστηκε και συνεχίζει να μην σέβεται την ελληνική μειονότητα , κατεδαφίζει ορθόδοξους ναούς , γκρεμίζει σπίτια και φυλακίζει Έλληνες.
Τα πράγματα στην πατρίδα μας φέρονται να είναι πλέον αρκετά σοβαρά και τα κρούσματα αλβανικού εθνικισμού πολλαπλασιάζονται συνεχώς με αυξητική τάση.
«Η Αλβανική κοινότητα μεταναστών της Ελλάδας είναι η καλύτερα ενσωματωμένη στην ελληνική mainstream κοινωνία», είχε δηλώσει πριν ένα μήνα η Αλβανίδα πρεσβευτής στην Ελλάδα.
Αυτήν την ελληνική mainstream κοινωνία πασχίζει να «διαμορφώσει¨ το πολιτικό συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , έχοντας ανοίξει «κερκόπορτες» οι οποίες θα οδηγήσουν σε άλωση της Ελλάδος μελλοντικά .
Η Πρέσβης της Αλβανίας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Αλβανία και η Ελλάδα θα ενισχύσουν περαιτέρω και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους το 2018.
«Το 2018 θα σηματοδοτήσει επίσης ένα σημαντικό βήμα της Αλβανίας στην πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η κ. Hodbari.
Το πρόβλημα όμως από τις δηλώσεις της Αλβανίδας πρέσβης στην χώρα μας δεν είναι αυτές καθ’ αυτές τόσο, όσο η πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση Έντι Ράμα με την προσπάθεια δημιουργίας αλβανικού μειονοτικού συμπαγούς τμήματος εντός ελληνικής επικράτειας.
Παλαιότερα αλβανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το balkanweb και άλλα, φέρονται σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» να έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα «μυστικό» παράρτημα οργάνωσης των Τσάμηδων και σε συνδυασμό με διάφορες κινήσεις την δημιουργία μειονοτικού ζητήματος εντός Ελλάδος.
https://youtu.be/tmH2O7m_r6k
Σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο, η ίδρυση του ελληνικού «βραχίονα» της οργάνωσης των Τσάμηδων έγινε στην περιοχή της Θεσπρωτίας (Τσαμουριά την αποκαλούν από «εκατοντάδες νέοι Αλβανοί) .
Μετά λοιπόν από την ΠΓΔΜ που την "βάζουμε" όπως φαίνεται άρον -άρον στο ΝΑΤΟ, έρχεται και η σειρά της Αλβανίας να την "βάλουμε" και αυτή κατόπιν "άνωθεν εντολών" στην ΕΕ, χωρίς να κερδίσουμε προς το παρόν , τίποτα.