Tην προσαρμογή της στρατιωτικής θητείας στο φινλανδικό μοντέλο προαννήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το οποίο μάλιστα, προβλέπεται και η εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το φινλανδικό μοντέλο σκοπεύει να αλλάξει εντελώς τη στρατιωτική θητεία για τους άντρες και εθελοντικά για τις γυναίκες με μία απλή αίτηση στο Επιτελείο, οι οποίες θα έχουν και ένα ημερομίσθιο στο 1,5 ευρώ/ημέρα για τον εξοπλισμό που θα είναι διαφορετικός από τους άντρες.
Όπως επισημαίνεται οι άνδρες στη Φινλανδία παρουσιάζονται δύο φορές το χρόνο ενώ υπάρχει η ένοπλη, η άοπλη και η εθελοντική πολιτική θητεία.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, δεν πρόκειται ωστόσο να αλλάξει το όριο της θητείας ενώ ο στρατηγός (και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας) Αλκιβιάδης Στεφανής δηλώνει πως ήδη ένα 40-42% στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι γυναίκες.
«Σχεδόν αυτήν την στιγμή ένα 40-42% των Στελεχών την Ενόπλων Δυνάμεων είναι γυναίκες. Θεωρώ φυσικό να υπηρετούν οι γυναίκες στον Στρατό άλλωστε σε πολλές μονάδες εθνοφυλακές στα σύνορα και στα νησιά μας υπάρχουν γυναίκες εθελοντικά που παρακολουθούν το πρόγραμμα των ανδρών».
Σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΪ από το υπουργείο, πρόκειται για ένα από τα σχέδια που εξετάζονται προκειμένου να μπει στη νέα τύπου θητεία, η οποία και θα είναι η τελική μεταρρύθμιση στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι προβλέπει το φινλανδικό μοντέλο
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης υποχρεούται να συμμετέχει στην εθνική άμυνα. Κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.
Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.
Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων. Το σύστημα εκπαίδευσης εξελίσσεται διαρκώς ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις και ανάγκες των Αμυντικών Δυνάμεων.
Όλοι οι στρατεύσιμοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ξεκινούν τη στρατιωτική τους θητεία ως ίσοι από κάθε άποψη. Ο καθένας μπορεί να έχει καλές επιδόσεις στη στρατιωτική θητεία, ανεξάρτητα από το ιστορικό του. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για απλά καθήκοντα υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.
Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές ικανότητες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή. Στόχος είναι να μπορούν οι στρατεύσιμοι να χρησιμοποιούν τις προηγούμενες δεξιότητες και τις γνώσεις τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.
Μετά τη στρατιωτική θητεία κατατάσσονται στην εφεδρεία. Οι βαθμοφόροι παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια και θα λάβουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τους. Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επανεκπαίδευσης. Κάθε άνδρας ηλικίας 18-60 ετών ανήκει στη βοηθητική εφεδρεία.