Την επιστροφή του αντιτορπιλικού «Βέλος» στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ζητούν με ανακοινώσεις ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελος Αποστολάκης και οι Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Πεταλωτής από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για το ρήγμα που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος».
Μέσω αυτής, ζητεί την ασφαλή επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη όπως αναφέρει θέση του, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.
Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ζήτησε και αυτός την επιστροφή του αντιτορπιλικού «Βέλος» στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης.
«Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το «Βέλος» στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το Βέλος
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα καταθέσει σήμερα Δευτέρα, στη Βουλή νέα ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με το θέμα, θέτοντας ερωτήματα, τόσο για το εν λόγω συμβάν, όσο και για την προοπτική συντήρησης και επαναφοράς του ιστορικού πλοίου στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου.
Ο γιος του θρυλικού κυβερνήτη του «Βέλος»: Είχαμε πει επανειλημμένως ότι εκεί δεν είναι ασφαλές σημείο
«Είχαμε πει επανειλημμένως ότι εκεί (που είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό) δεν είναι ασφαλές σημείο. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού. (…) Οι περίοδοι του «Βέλους» είναι δύο: όταν ζούσε ο πατέρας μου και όταν πέθανε. Όταν ζούσε, απομάκρυναν το αντιτορπιλικό στη Θεσσαλονίκη – με το πρόσχημα να το γνωρίσει η Ελλάδα – ενώ εκείνος αντέδρασε» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βελής Παππάς, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και γιος του κυβερνήτη του αντιτορπιλικού.
Συμπλήρωσε ακολούθως ότι «κατά τη γνώμη μου το «Βέλος» θα έπρεπε να είναι στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης όπου και ανήκει», έπειτα από τις ζημιές που υπέστη από την κακοκαιρία.
Το χρονικό και οι ζημιές που υπέστη
Με σύμμαχο τον βελτιωμένο καιρό στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», που επλήγη το Σάββατο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Το αντιτορπιλικό υπεστη μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη του και είναι το αποτύπωμα της κακοκαιρίας εξπρές που χτύπησε την πόλη.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσπάθεια για να στεγανοποιηθεί μέρος του ρήγματος και να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισης του θρυλικού πλοίου, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Με τη συνδρομή και δύτη, αφαιρέθηκε κομμάτι της πρύμνης και ανυψώθηκε το πλοίο, ενώ μηχανικοί κατέγραψαν το μέγεθος της ζημιάς.
Από το βράδυ, οπότε και αποκολλήθηκε η σκάλα του πλοίου λόγω των δυνατών ανέμων, ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός του πληρώματος.
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού να βγάλουν από τα νερά του Θερμαϊκού, τα προστατευτικά σίδερα της σκάλας, που ξηλώθηκε από τις δυνατές ριπές του ανέμου.
Έπειτα από αρκετές ώρες, αποφασίστηκε να λυθούν οι κάβοι και να μετακινηθεί το θρυλικό «Βέλος» σε πιο ασφαλές σημείο.