Σχέδιο εκτοπισμού 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την Γάζα ικανοποιώντας τι απαιτήσεις του Ισραήλ, συζητείται από ΗΠΑ και Ισραήλ, εμπλέκοντας εκτός όλων των άλλων τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο που ανήκουν στην "Ευρώπη", σύμφωνα με ξένες πληροφορίες.
Αυτή η επίσκεψη Μπλίνκεν αφορούσε πιθανότατα αυτό το σχέδιο για αυτό και ο ίδιος μετέβη σε χρόνο μηδέν σε τόσες πρωτεύουσες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Τουρκία για να εκκενώσουν τον πληθυσμό της Γάζας, και να σταματήσουν τη σύγκρουση με ανταλλάγματα.
Η υποτιθέμενη διαδικασία εκκένωσης έχει ως εξής:
"Στόχος είναι η εκκένωση 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας από την περιοχή. Αυτοί θα διανεμηθούν σε διάφορες χώρες, οι οποίες θα παρέχουν επίσης οικονομική βοήθεια.
Το χρέος της Αιγύπτου προς το ΔΝΤ θα ξοφληθεί και η Τουρκία θα εφοδιαστεί με συνάλλαγμα που χρειάζεται.
Με αυτόν τον τρόπο 950.000 Παλαιστίνιοι θα πάνε στην Αίγυπτο 750.000 άτομα στην Τουρκία 400.000 άτομα σε διάφορες αραβικές χώρες αν θέλουν, 150.000 στην Σαουδική Αραβία, 100.000 άνθρωποι σε χώρες του Κόλπου, 50.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη 50.000 άνθρωποι θα μείνουν στη Δυτική Όχθη.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα λάβουν υποστήριξη μέσω κονδυλίων του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς και άμεση βοήθεια σε μετρητά και βοήθεια σε διάφορα θέματα από τις χώρες του Κόλπου για τους πρόσφυγες που φιλοξενούν.
Ένα ταμείο τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων προετοιμάζεται για αυτή τη διαδικασία και τις συνέπειές της.
Εάν δεν ανοίξει το βόρειο μέτωπο ή εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, και πραγματοποιηθεί κάποια μορφή εκκένωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα, καθώς και οι μαχητές της Χαμάς, θα διανεμηθούν στην Τουρκία και την Αίγυπτο.
Η ουσία όμως είναι ότι αυτοί που έχασαν τον πόλεμο και εγκαταλείφθηκαν, καθώς και οι νέες γενιές, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κύρια πηγή δυσαρέσκειας και θυμού, καθώς και σε διάφορους νόμιμους και παράνομους επικίνδυνους τρόμους και εγκληματικούς μηχανισμούς".
Το αν θα γίνει αυτό που αναφέρει η πηγή είναι κάτι που θα αναμένουμε να το δούμε το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας.
Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για τον ανθρωπιστικό διάδρομο
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, τη Δευτέρα, συμφώνησαν στη διασφάλιση της αδιάλειπτης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη γεμάτη συγκρούσεις Γάζα, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις από πολλαπλά μέτωπα από την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης της 7ης Οκτωβρίου, ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στον πολιορκημένο θύλακα, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.
Δεν υπήρξε επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση, αλλά, σύμφωνα με τις πηγές, ο Φιντάν τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του την ανάγκη να αποτραπεί το Ισραήλ από το να στοχοποιεί αμάχους, να εκτοπίζει ανθρώπους στη Γάζα και να προτρέπει για άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός.
Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη συναίνεσή τους σχετικά με τη σημασία της πρόληψης ζημιών στους αμάχους και τη διασφάλιση της συνεχούς και αδιάλειπτης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφεραν ειδικοί στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η συνάντηση τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας για μια λύση δύο κρατών».
Ο Φιντάν τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.
Περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι και σχεδόν 1.600 Ισραηλινοί.
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων και τους μαζικούς εκτοπισμούς, οι βασικές προμήθειες εξαντλούνται για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας λόγω της ισραηλινής πολιορκίας.
Μετακίνηση 2,5 εκατ. Παλαιστινίων αποτελεί πιθανόν την μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην περιοχή, αν ισχύουν όλα όσα αναφέρονται, η οποία όμως θα προκαλέσει τρομερές αναταράξεις και στην ΝΑ Ευρώπη.