Εθνικά θέματα

Το «ραντεβού» των Τίγρεων! Ελληνικά και τουρκικά μαχητικά θα πετάξουν μαζί σε νατοϊκή άσκηση

Οι «Τίγρεις» της Συμμαχίας δίνουν φέτος «ραντεβού» στην αεροπορική βάση Gioia Del Colle στο Μπάρι της Ιταλίας. Πρόκειται για τις Πολεμικές Μοίρες που έχουν ως κωδικό κλήσης την «Τίγρη», μια παράδοση που κρατά από τη δεκαετία του ’60. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα F-16 Block 52 της 335 Μοίρας και η Τουρκία με τρία μαχητικά της 192 Μοίρας «Kaplan», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η στήλη ''Βηματοδότης'' της γνωστής εφημερίδας ''Το Βήμα''. 

 Συνολικά, 80 αεροσκάφη από 13 χώρες και σχεδόν 2.000 στελέχη λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, η οποία αν και αποτελεί «γιορτή» για τις Μοίρες που συμμετέχουν καθώς παρουσιάζουν τα εντυπωσιακά βαμμένα μαχητικά τους με τις τίγρεις να κυριαρχούν, δεν παύει να είναι μια από τις πιο απαιτητικές και σύνθετες δραστηριότητες σε διασυμμαχικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιώντας μία ακόμη ευκαιρία στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι δύο χώρες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με την ''Καθημερινή'',  οι Ελληνες και οι Τούρκοι πιλότοι θα συμμετέχουν σε σενάρια εναέριας μάχης πετώντας στην ίδια «ομάδα», όπου θα χρειαστεί να συνεργασθούν σε επιθετικές και αμυντικές τακτικές. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της νατοϊκής «Neptune Strike 23-2» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου εντός του FIR Αθηνών. Ελληνικά και τουρκικά F-16 συναντήθηκαν στο Αιγαίο στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης στην οποία συμμετείχαν και ναυτικές μονάδες των δύο χωρών, με την άσκηση να αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων, όπως άλλωστε και η «Sage Wolverine» που ακολούθησε με τις φρεγάτες ΕΛΛΗ, GÖKÇEADA και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford.

Η «αποβολή» της Τουρκίας


Η περσινή NATO Tiger Meet φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, έδρα της 335 Μοίρας «Τίγρης». Οπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της άσκησης, πρόσκληση για τη συμμετοχή τους έλαβαν όλες οι νατοϊκές «Τίγρεις» μεταξύ των οποίων και η τουρκική 192 «Kaplan». Ομως, λίγες ημέρες πριν τη μεταστάθμευση των ξένων αεροσκαφών στον Αραξο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έπειτα από συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ, απέσυρε την πρόσκληση προς την τουρκική αεροπορία.

Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε το πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στις οποίες προέβησαν τουρκικά μαχητικά στις 27 Απριλίου 2022, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της άσκησης. Μέσα σε ένα 24ωρο, τα τουρκικά F-16 πέταξαν 42 φορές πάνω από 21 ελληνικά νησιά προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας και αποβολή της Τουρκίας από την Tiger Meet.

Μάλιστα, μετά την περσινή τους «απουσία», οι τουρκικές «Τίγρεις» της 192 «Kaplan» επιστρέφουν στην Tiger Meet έπειτα από επτά έτη. Το 2016 η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της καθώς είχε εμπλακεί ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με το σύνολο σχεδόν των ιπταμένων της να καταλήγει στη φυλακή με βαρύτατες κατηγορίες. Η 192 επανασυστάθηκε το 2021 και η φετινή Tiger Meet αποτελεί αφορμή για να βγει και πάλι εκτός συνόρων.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...