Χωρίς να αναμένεται κάτι ουσιαστικό ως αποτέλεσμα μιας και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έχει μείνει στα χαρτιά, η Ελλάδα ανέλαβε την 1η Οκτωβρίου την διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ.
Η Τουρκία έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη να γίνει έλεγχος σε πλοία της που θεωρούνται ύποπτα για την μεταφορά οπλισμού ή και μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, καθιστώντας την εντολή του ΟΗΕ και της ΕΕ κενό γράμμα.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε την ανάληψη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η διοίκηση της δύναμης της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΙΡΗΝΗ περνάει σήμερα από την Ιταλία στην Ελλάδα και στη φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ.
Συγκεκριμένα, η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού από σήμερα Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 αναλαμβάνει καθήκοντα πλοίου έδρας της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΙΡΗΝΗ εν πλω με Έλληνα Διοικητή.
Η σύσταση της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, είχε γίνει με απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το 2020
με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας να συμβάλλει αποφασιστικά στη λήψη της απόφασης. Πρόκειται για μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα σήμερα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η επιχείρηση IRINI, που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020, αντιπροσωπεύει τη σημαντική συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που υποστηρίζει ενεργά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θέσπιση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η επιχείρηση IRINI έχει επίσης δευτερεύοντα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών για το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόληψη των παράνομων εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη και της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή. Η ΕΙΡΗΝΗ έχει ήδη συντάξει 42 εκθέσεις για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η επιχείρηση βασίζεται στην ενεργό υποστήριξη 23 ευρωπαϊκών κρατών μελών. Παρέχουν πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό. Αυτήν τη στιγμή, παρά μια περίοδο διεθνούς κρίσης, δύο ναυτικές μονάδες, έξι αεροσκάφη και πάνω από 600 άτομα έχουν τοποθετηθεί στην ΕΙΡΗΝΗ, με επιπλέον πλοία και αεροσκάφη να συμμετέχουν στην επιχείρηση σε μη συνεχή βάση.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ διατήρησε με επιτυχία μια ισορροπημένη και αμερόληπτη προσέγγιση. Από την αρχή, η ΕΙΡΗΝΗ έχει ερευνήσει σχεδόν 12.000 εμπορικά πλοία, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 550 φιλικές νηοψίες και 26 στρατιωτικές επιθεωρήσεις.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τον τελευταίο χρόνο κατασχέθηκαν περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση επειδή διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν το εμπάργκο. Αυτά τα οχήματα δεν έχουν φτάσει στη Λιβύη, όπου επί του παρόντος ισχύει μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των αντιτιθέμενων φατριών.