Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Κίνηση ματ Αθήνας στην Αίγυπτο! Αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη και η συμφωνία που "κλείδωσε"-Διπλωματική "ασφυξία" για Τουρκία

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου και Αιγύπτου-Τουρκίας, αφού από την μια είχαμε την σύντομη αλλά παραγωγική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην χώρα των Φαραώ και την συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και από την άλλη την επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Ahmed Samir Saleh στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Mehmet Fatih Kacır, με τον οποίο φέρεται ότι συμφωνήθηκε, να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια κοινή και χωρίς αποκλεισμούς συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας των χωρών τους.

Τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι

Αναλύοντας τις δηλώσεις του κ Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi και την επίσκεψή του στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, που εμφαίνονται αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Έλληνα Πρωθυπουργούεπισημαίνουμε τα παρακάτω:

Η σύντομη συνάντηση κρίνεται ως παραγωγική από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην οποία:

  • Eπαναβεβαιώθηκε το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου, η άριστη σχέση των δύο ηγετών και εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για την αποστολή στρατιωτικών ελικοπτέρων της Αιγύπτου στην χώρα μας προκειμένου να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.
  • Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου και έγινε εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι δύο χώρες είναι παράγοντες σταθερότητας
  • Επίσης συζητήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Eπαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο ηγετών για συνεργασία και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό, όπου η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές και τέθηκαν οι βάσεις για ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Η Ελλάδα ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είναι πολύ αυστηρή με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

  • Συμφωνήθηκε η συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, με την πρώτη του συνεδρίαση να πραγματοποιείται στις αρχές του 2024
  • Τονίστηκε τέλος ότι οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές, δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίστηκε , αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Αποτίμηση-Οφέλη για την Ελλάδα

Εκτίμησή μας είναι ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο ήταν εξόχως θετικά και λίαν ενθαρρυντικά για τη συνέχεια στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην συμφωνία συγκρότησης ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, γεγονός που υποδηλώνει την βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και την πρόβλεψη  θεσμοθετημένου οργάνου προς τούτο, στην έμφαση που δόθηκε στην συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και το ιδιαίτερης σημασίας project καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας  που θα συνδέει Αίγυπτο- Κρήτη-ΕΕ, διερχόμενο υποθαλάσσια, διασχίζοντας την Αιγυπτιακή και την Ελληνική ΑΟΖ , όπως αυτή οριοθετήθηκε με τη μερική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, διεμβολίζοντας έτσι την παράνομη οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης σύμφωνα με το εξίσου παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ωστόσο η είδηση είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου είναι αυτοτελείς και ισχυρές, δεν επηρεάζονται δηλαδή από τις σχέσεις για παράδειγμα Αιγύπτου-Τουρκίας, Ελλάδας-Τουρκίας κλπ, ενώ ως κίνηση ματ κατά την γνώμη μας από Ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζεται η συμφωνία των δύο χωρών για νόμιμη μετανάστευση Αιγυπτίων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα ευρέσεως εργασίας νόμιμα, ιδίως στον πρωτογενή τομέα όπου η χώρα μας έχει έλλειψη εργατικών χεριών και η αποσαφήνιση ότι η Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ αυστηρή με την παράνομη μετανάστευση.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Ahmed Samir Saleh στην Τουρκία

Στον αντίποδα των παραπάνω είχαμε την  επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού  Βιομηχανίας και Εμπορίου Ahmed Samir Saleh στην Τουρκία , όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Mehmet Fatih Kacır, με τον οποίο φέρεται ότι συμφωνήθηκε,  να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια κοινή και χωρίς αποκλεισμούς συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας των χωρών τους, στην οποία αναφέρεται με  έμφαση τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Ο Τούρκος υπουργός Kacır φιλοξένησε στο Υπουργείο τον αιγυπτιακό Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Saleh και την αντιπροσωπεία του. Κατά τη συνάντηση, ο Kacır είπε ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της βιομηχανίας, των κρίσιμων τεχνολογιών, της έρευνας και ανάπτυξης, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Ο Kacır δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν κοινά σχέδια  βιομηχανικών επενδύσεων και έτσι θα δημιουργηθεί ένα κοινό όφελος όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού και τις εξαγωγικές δυνατότητες. Ο Σαμίρ εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του να συναντηθεί για τη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων και δήλωσε ότι θα εργαστούν για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ότι η Αίγυπτος θα παράσχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι επενδυτές. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια κοινή και χωρίς αποκλεισμούς συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας.

Εκτός των ανωτέρω σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας τουρκικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα θέσπισης κοινού σχεδίου έως τον Ιούνιο του 2024, ιδίως στους τομείς των επίπλων, των χαλιών και των χημικών βιομηχανιών. Κατά τη συνάντηση, ο  Αιγύπτιος υπουργός Σαμίρ είπε ότι ένα προτεινόμενο κοινό μνημόνιο κατανόησης θα αφορά τη βιομηχανική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, την τεχνική κατάρτιση, την πανεπιστημιακή και προπανεπιστημιακή εκπαίδευση, τις βιομηχανικές επενδύσεις και τη γεωργική εκβιομηχάνιση.

Ο Σαμίρ εξέφρασε επίσης ελπίδες για κοινά έργα παραγωγής στην Αίγυπτο και εξαγωγές σε διάφορες χώρες, λέγοντας ότι η Αίγυπτος προσφέρει πολλά προνομιακά πλεονεκτήματα για εταιρείες που εξάγουν στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η επίσκεψη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας προαναγγέλλει την έναρξη μιας νέας φάσης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει 354 βιομηχανικές ζώνες, ενώ ο βιομηχανικός τομέας συνεισφέρει 240 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία, ή το 27 τοις εκατό των εθνικών εσόδων. Ο Σαμίρ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί το Κάιρο για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης και να εξετάσει τα μελλοντικά έργα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αποτίμηση-Οφέλη για την Τουρκία

Απο τα προαναφερθέντα επισημαίνεται η σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου στον βιομηχανικό τομέα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την έρευνα και ανάπτυξη, στον επιχειρηματικό τομέα και στην εκπαίδευση.

Ωστόσο δεν γίνεται μνεία για συνεργασία για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενέστατα σε προγενέστερο άρθρο μας, στο οποίο αποκαλύπταμε το σχέδιο Ερντογάν για ΑΟΖ Καστελορίζου-τουρκολιβυκό μνημόνιο και Κύπρο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

Η Αιγυπτιακή προθυμία δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής οπλικών συστημάτων και μέσων και όχι μόνο σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά, που  θα ανοίγει προοπτικές και πιο ευρύχωρο πεδίο εισόδου στις αραβικές και αφρικανικές αγορές και το κάλεσμα τουρκικών αμυντικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην Αιγυπτιακή Έκθεση (EDEX-2023) που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεων συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε την εξέχουσα σημασία της Αιγύπτου για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία σε μια σειρά θεμάτων όπως η κυριαρχία στη ΝΑ Μεσόγειο, η Λιβύη, η Κύπρος, η ενέργεια, το Παλαιστινιακό, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η ΑΟΖ και άλλα.

Ωστόσο οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου έχουν αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ισχυρές και φερέγγυες και γι' αυτό εκτιμούμε ότι θα έχουν διάρκεια και συνέχεια, εν αντιθέσει με τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου οι οποίες είναι οπορτουνιστικές από πλευράς Ερντογάν, χωρίς υπόβαθρο.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...