Εθνικά θέματα

Ακόμα πιο στενός ο δεσμός Αθήνας Τελ Αβίβ - Σύντομα ο Γεραπετρίτης στο Ισραήλ

Με την Τουρκία να μην έχει αλλάξει την αναθεωρητική της ατζέντα στον Ανατολική Μεσόγειο και να προσδοκά πως η Ελλάδα θα βάλει πολύ νερό στο κρασί της και θα υποχωρήσει σε μια συμφωνία που θα βαπτιστεί «επωφελής» για τα δύο μέρη στο Αιγαίο, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην πάει πιο πίσω από τις κόκκινες γραμμές της και σε αυτό το πλαίσιο φροντίζει να χαλυβδώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και τις συμμαχίες της.

Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ήταν πολύ σημαντική.

Ο Έλληνας υπουργός δε τόνισε πως πολύ σύντομα θα βρεθεί ο ίδιος στο Ισραήλ.

Ο κ Γεραπετρίτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Και είναι διπλή η χαρά μου, γιατί πρόκειται για έναν Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών με καταγωγή από την πατρίδα μας, από την Κέρκυρα.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή και είμαστε ανήσυχοι με την κλιμάκωση της βίας. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε κάθε μορφή της.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω προώθηση των εμπορικών μας σχέσεων.  Αλλά και για την πραγματοποίηση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και στον τομέα ειδικά της ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, που μετατρέπουν τη χώρα σε ένα αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο με συμβολή στη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού.

Αναφερθήκαμε με τον κύριο Υπουργό στη συνεργασία μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω κύριε Υπουργέ, για την ισραηλινή υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το διάστημα 2025-2026.

Επανέλαβα την ενεργό στήριξη της Ελλάδας στις συμφωνίες του Αβραάμ και την περαιτέρω διεύρυνσή τους αλλά και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης  και Ισραήλ, μέσω ιδίως της συμμετοχής του Ισραήλ σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήσαμε επίσης για την τριμερή μας συνεργασία με την Κύπρο και τα επόμενα βήματα, που μπορούμε να προγραμματίσουμε ιδίως ενόψει και της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο.

Τονίσαμε αμφότεροι τη σημασία του σχήματος συνεργασίας «τρία συν ένα» (3+1) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης των διαφόρων πεδίων συνεργασίας. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κράτη, που πιστεύω ότι είναι ενωμένα, με κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες.

Παράλληλα διαπιστώσαμε τη βούληση, κύριε Υπουργέ, της προώθησης έτερων σχημάτων συνεργασίας, όπως η τετραμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ως προς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσα τον ομόλογό μου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου, στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας.

Επιπροσθέτως, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των Αγίων Τόπων και την προστασία των προνομίων και της προστασίας της περιουσίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Eli, ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να σας υποδεχθώ στην Ελλάδα, καλώς ήρθατε στη χώρα μας.

Υπόσχομαι ότι και εγώ θα συνεισφέρω στον τουρισμό προς το Ισραήλ σε λίγο. Πολύ σύντομα συγκεκριμένα».

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις συνεχείς ασκήσεις μεταξύ των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών.

Πρόσφατα μάλιστα Ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ είχαν βρεθεί νοτίως της Κρήτης δίνοντας την ευκαιρία σε τουλάχιστον 43 μαχητικά F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να ασκηθούν στον απαιτητικό εναέριο ανεφοδιασμό με το ΓΕΕΘΑ να αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση: 

«Την Τρίτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ Μαχητικών Αεροσκαφών  της Πολεμικής Αεροπορίας και Αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 53 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants)».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ