Άμεσα αντανακλαστικά λίγες ώρες μετά την εκκίνηση της τρίτης Προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο τριψήφιος αριθμός μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδες του ποταμού όλο το προηγούμενο διάστημα, με τελευταίους τους 91 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν προχθές στην Ελλάδα από την περιοχή Μαράσια Ορεστιάδας, κινητοποίησαν άμεσα τις ελληνικές Αρχές κι ενώ διάχυτος παραμένει ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στο ευαίσθητο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό πεδίο.
Με άμεσα αντανακλαστικά και στόχο σε καμία περίπτωση να μην αιφνιδιαστούν οι δυνάμεις αποτροπής έχουν ληφθεί αποφάσεις που προβλέπουν ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει τη ευθύνη για το απρόσιτο των χερσαίων συνόρων της χώρας.
Σχέδιο ενίσχυσης τριών επιπέδων
Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη είναι έτοιμο προς εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης σε τρία επίπεδα των φρουρών του Έβρου ανάλογα με τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν τόσο από την εικόνα που έχουν οι Ελληνικές αρχές στις ανατολικές όχθες του ποταμού και σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία παρά την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται δεν κρίνεται αναγκαία προς το παρόν η ενεργοποίηση ούτε καν του πρώτου επιπέδου ενίσχυσης ωστόσο οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα αν απαιτηθεί για εφαρμογή του σχεδίου στο μέγιστο επίπεδο ακόμα και εντός ελάχιστων εικοσιτετραώρων.
Το σχέδιο αφορά ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από ολόκληρη τη χώρα όπως ακριβώς είχε γίνει το 2020 στα γεγονότα της μεγάλης κρίσης στον Έβρο. Το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής , ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Η γνώση και εμπειρία και των τριων Στρατηγών από την κρίση του 2020 την οποία χειρίστηκαν τότε με απόλυτη επιτυχία αποτελούν πολύτιμο οδηγό με τον Πρωθυπουργό να ακούει προσεκτικά τις εισηγήσεις τους και να ζητά πλήρη εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά.
Ταυτόχρονα με τα επιχειρησιακά σχέδια που τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από διπλωματικές αλλά και πολιτικές ενέργειες με αποδέκτες τους γείτονες και όχι μόνο. Εκτίμηση είναι ότι η πίεση στα χερσαία σύνορα της χώρας θα συνεχιστεί με την Αθήνα όμως να φέρεται αποφασισμένη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν απρόσιτα σε κάθε περίπτωση.
Η «καυτή» περιοχή έπειτα από την κατασκευή μεγάλου τμήματος φράχτη στο Νότιο Έβρο εντοπίζεται στα Βόρεια από τις Καστανιές έως το Διδυμότειχο. Συγκεκριμένα στο επίκεντρο βρίσκονται λόγο της μορφολογίας του εδάφους και της κοίτης του ποταμού τόσο η περιοχή της Νέας Βύσσας κοντά στις Καστανιές όσο και στα Μαράσια κοντά στην Ορεστιάδα όπου απεγκλωβίστηκαν οι 91 Σύροι μετανάστες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά. Η πτώση της στάθμης του ποταμού σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση αλλά και την αποκάλυψη αμμονησίδων έχουν ως αποτέλεσμα αυτές οι περιοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.
Με δεδομένη την κινητικότητα στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού, τα μέτρα επιτήρησης θα επιθεωρήσει σήμερα στην περιοχή ο Υπουργός Προστασίας του Πολιτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος έχει διατελέσει Α/ΓΕΣ, γνωρίζοντας το ανάγλυφο, αλλά και τα μέσα αποτροπής στην παραμεθόρια ζώνη. Ήδη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν αυξηθεί οι ελληνικές δυνάμεις, αλλά και οι περιπολίες στην περιοχή, όπως και έχουν τοποθετηθεί σειρά από τεχνητά εμπόδια στις ελληνικές νησίδες, αναβαθμίζοντας το μήνυμα της αποτροπής προς την απέναντι πλευρά.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο:
9:30 Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας
11:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κκ Δαμασκηνό