Συγκεκριμένα μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Χρήστο Νικολαΐδη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».
Αναφερόμενος στον φράχτη του οποίου η επέκταση υπεγράφη χθες στον Έβρο, είπε: «ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε, έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.»
Αναφερόμενος στο πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν την συγκεκριμένη υπόθεση είπε: «Αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ίσως έχουν κάποιες πιο δικαιωματικές αναφορές. Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη».
Συνεχίζοντας είπε: «Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις για το προσφυγικό, δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν και αυτό το βήμα. Αλλιώς, θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων με κάποιους που εργαλειοποιούν μετανάστες; Αυτό που έγινε στον Έβρο έγινε 18 μήνες μετά και στη Λιθουανία από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο».
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε, «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως σίγουρος ότι δεν θα συνεχίσει τον φράχτη και δεν θα δρομολογήσει την επέκταση που έχουμε προγραμματίσει».
«Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», λέει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Για τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «παρά τις μεγάλες και εξωγενείς δυσκολίες» μιλάει στην εφημερίδα Karfitsa ο Υπουργός Νότης Μηταράκης.
Μάλιστα δε διστάζει να στρέψει τα βέλη του προσωπικά στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και στην προσπάθεια του να «μπλοκάρει» σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατηγορώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον κ. Τσίπρα πως «Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι»!
Σε ο,τι έχει να κάνει με το διακύβευμα των εκλογών επισημαίνει πως «Δεν έχουμε δύο εκλογές. Έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου. Από αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται η συνέχεια. Το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά».
Για τον φράχτη: «Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι ξεκάθαρη, ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του ποταμού, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή επικράτεια από παράνομες ροές. Την Παρασκευή βρεθήκαμε στον Έβρο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Τις τελευταίες ώρες είδαμε μία προσπάθεια να «μπλοκάρει» σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επέκταση του φράχτη. Ο κ. Τσίπρας σας θυμίζω ότι έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. Ο κ. Παπαδημούλης θέλει να τα καταργήσει και στη στεριά, γι’ αυτό και σαμποτάρει τη χρηματοδότηση. Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι! Στις 21 Μαΐου, οι πολίτες θα τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει. Εμείς από πλευράς μας, δεν περιμένουμε τη χρηματοδότηση ως κριτήριο, για το αν θα γίνει ο φράχτης. Είναι δική μας επιλογή, ότι για τη δική μας μεταναστευτική πολιτική, ο φράχτης είναι απαραίτητος και θα ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος των συνόρων».
Για τις δημοσκοπήσεις: «Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν κάτι που μας συγκλόνισε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας συνέπεσαν με την συγκυρία αυτή και αποτύπωσαν την δικαιολογημένη ένταση που υπήρχε στο εκλογικό σώμα. Από εκεί και έπειτα, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζοντας το συνολικό έργο των τελευταίων τεσσάρων ετών, αφού έτσι θα μπορέσει το εκλογικό σώμα να κρίνει από ποιον και πώς θα κυβερνηθεί. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το διάστημα έως την 21η Μαΐου, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας και να θυμίσουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι εκτός από τις έκτακτες καταστάσεις που διαχειριστήκαμε, τηρήσαμε τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προστασία των συνόρων και η ψηφιοποίηση του κράτους. Το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, διαπιστώνονται πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Δεν έχουμε δύο εκλογές. Έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου. Από αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται η συνέχεια».