Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Φράχτης στον Εβρο: Πώς θα είναι μετά την επέκταση - Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Στο πλαίσιο της σύμβασης για την επέκταση θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Εβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης

Τη διακήρυξη για τη σύμβαση επέκτασης - κατασκευής του φράκτη στον Εβρο κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, υπέγραψαν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου. Η περιοχή που θα επεκταθεί ο φράχτης ξεκινά από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και εκτείνεται ως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα κατασκευαστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα. Η επέκταση του φράχτη αναμένεται να είναι έτοιμη στους επόμενους 10 μήνες και θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ. 

Η επέκταση έρχεται να προστεθεί στα 37,5 χιλιόμετρα του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Στο πλαίσιο της σύμβασης για την επέκταση θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Εβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης. Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτήριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Φράχτης 140 χιλιομέτρων και 250 συνοριοφύλακες 

« Το νέο τμήμα του τεχνητού εμποδίου του Εβρου, θα προσθέσει 35 ακόμη χλμ από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά. Οι συνοριοφύλακες θα αυξηθούν κατά 250, ενώ ο φράχτης θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σχολίασε πως στον Εβρο πριν τρία χρόνια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιδίωκαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος και «αυτό που ζήσαμε ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεκινούσε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αυτή τη μάχη την κέρδισε, ανέτρεψε τα σχέδια όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων. Τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση κάλεσε όλη την ηγεσία της Ευρώπης, και τότε στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορά μας έγιναν και σύνορα της Ευρώπης». 

«Η επέκταση επιλέχθηκε να ξεκινήσει από την περιοχή του κεντρικού Έβρου, δίπλα στο ποτάμι υπάρχει πυκνό δάσος και αυτό διευκολύνει τους διακινητές των παράνομων μεταναστών, γι’ αυτό εδώ ήταν και είναι η απόλυτη προτεραιότητα.Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης, την ενίσχυση των δυνάμεών μας με 400 νέους συνοριοφύλακες στα σύνορά μας, ώστε να είναι πραγματικά απροσπέλαστα. Ενισχύουμε, επίσης, τη στενή συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ασφαλείας, Frontex και Europol, τόσο για την παράνομη μετανάστευση, όσο και για το διασυνοριακό έγκλημα» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Στόχος μας είναι», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας». 

Δείτε βίντεο του ΣΚΑΪ:

Πολιτική αντιπαράθεση για τον φράχτη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην τροπολογία Παπαδημούλη για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης στον Εβρο από την ΕΕ και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Ελληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να αναρωτήσω τον κ. Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει; Η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της μικρής Μαρίας, που ψάχναμε να βρούμε κι όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά έπληταν το κύρος της χώρας. Με τη γειτονική χώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το θέμα. Η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν επαναπαυόμαστε». 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως δεν είναι κατά της κατασκευής του χάρτη, υποστηρίζουν όμως πως δεν φτάνει η κατασκευή του για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με το MEGA, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του φράχτη ως πρακτική, καθώς ούτε το Διεθνές Δίκαιο το επιτρέπει. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει σε διαδικασίες χρηματοδότησης τέτοιων έργων. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για μία πρακτική της ΝΔ να δημιουργήσει φόβο και να αποπροσανατολίσει από τις εκλογές και κυρίως απευθύνεται στο κοινό που στρέφεται δεξιότερα. Την ίδια στιγμή, στελέχη της Κουμουνδούρου όπως ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος τάχθηκαν κατά της κατασκευής του φράχτη στον Εβρο. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως το κόμμα του είναι αυτό που ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη. Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο και στη θάλασσα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εκτεθεί από μόνος του βέβαια. Χρειαζόμαστε τον φράχτη και τη φύλαξη των συνόρων; Ναι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...