Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διεθνές αίτημα στην Ελλάδα για έκδοση NAVTEX σε περιοχή δικαιοδοσίας της Λιβύης

Με δεδομένη την επί της ουσίας την μη δυνατότητα εκ μέρους των λιβυκών Αρχών να εκδώσουν οδηγίες προς ναυτιλομένους για οτιδήποτε, η αρμόδια διεύθυνση για την γνωστοποίηση NAVTEX στη Μεσόγειο, η ισπανική NAVAREA III αιτήθηκε στον ελληνικό υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου να εκδώσει NAVTEX για χώρο Λιβυκής δικαιοδοσίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για επιδιόρθωση υποβρύχιου καλωδίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου από το σκάφος RAYMOND CROZE

Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί αναγνώριση των δυνατοτήτων των αρμόδιων ελληνικών Αρχών και ένα μικρό αλλά ηχηρό ράπισμα στις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη όπως αυτές ορίζονται από το υπουργείο Εξωτερικών ορίζονται ως εξής:

«Η γεωγραφική εγγύτητα και η μακραίωνη ελληνική παρουσία στις λιβυκές ακτές καθιστούν τις δύο χώρες φυσικούς εταίρους. Οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών αντικατοπτρίζονταν παραδοσιακά, επίσης, στο πλέγμα των διμερών συμφωνιών, το οποίο κάλυπτε ευρύ φάσμα τομέων.

Κατά διάρκεια της επανάστασης του 2011, αλλά και μετά το πέρας αυτής, η χώρα μας συνέδραμε τη Λιβύη πολιτικά και ανθρωπιστικά, ενώ μεγάλος αριθμός Λίβυων τραυματιών νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά νοσηλευτικά  ιδρύματα.

Από τον Ιούλιο του 2014, όταν η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο εμφύλιας σύγκρουσης, οι διπλωματικές  Αποστολές των ξένων κρατών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ανέστειλαν, για λόγους ασφαλείας, τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη (από 31.7.2014). Την ίδια εποχή, η Ελλάδα προέβη σε επιχείρηση απεγκλωβισμού συνολικά 186 Ελλήνων και ξένων πολιτών (Κινέζοι, Κύπριοι, Βέλγοι, Βρετανοί), οι οποίοι έφθασαν στον λιμένα του Πειραιά με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς».

Με την υπογραφή μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης και της Τουρκίας (19.11.2019) του παράνομου Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, οι διμερείς σχέσεις με την GNA υπέστησαν πλήγμα.

Μάλιστα σε ένδειξη της έντονης δυσαρέσκειάς της προς την GNA, δεδομένου ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο υπογραφής τέτοιας συμφωνίας, η Ελλάδα κήρυξε τον Λίβυο Πρέσβυ ανεπιθύμητο.

Η Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός (23.10.2020) επέτρεψε την εντατικοποίηση των προσπαθειών, με τη μεσολάβηση του Ο.Η.Ε., για πολιτική διευθέτηση της Λιβυκής κρίσης στο πλαίσιο του Libyan Political Dialogue Forum (LPDF). Οι προσπάθειες αυτές κατέληξαν στην εκλογή νέας μεταβατικής Εκτελεστικής Αρχής υπό τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Mohammed Younis Menfi  (5.2.2021) και, στη συνέχεια, στην ψήφο εμπιστοσύνης της Λιβυκής Βουλής  υπέρ της νέας Μεταβατικής Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Abdul Hamid Mohammed Dbeiba (15.3.2021). Στόχος της τελευταίας είναι να οδηγήσει τη χώρα προς εκλογές στις 24.12.2021.

Υπό το φως των σημαντικών αυτών εξελίξεων, η Ελλάδα εξέφρασε αμέσως την υποστήριξή της προς την νέα μεταβατική λιβυκή ηγεσία, και αποφάσισε την επαναλειτουργία της Πρεσβείας στην Τρίπολη. Κατόπιν δε πρόσκλησης του Πρωθυπουργού Dbeiba, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στις 6.04.2021 στην Τρίπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό, αλλά και θα παραστεί στην τελετή επαναλειτουργίας της Πρεσβείας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την επίτευξη οριστικής πολιτικής λύσης, λιβυκής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διαδικασίας του Βερολίνου. Βασική προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας, αλλά και για μια βιώσιμη λύση θεωρεί την τήρηση της εκεχειρίας και του embargo όπλων, την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων, και στρατιωτικών βάσεων, καθώς και τον τερματισμό των παρεμβάσεων τρίτων χωρών.

Από κοινού με τους εταίρους της στην ΕΕ, η Ελλάδα συμμετέχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εμπέδωση κατάλληλων συνθηκών για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονου κράτους δικαίου στη Λιβύη».

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη, της οποίας η λειτουργία είχε ανασταλεί στις 31.07.2014, επαναλειτουργεί από 06.04.2021. H Λιβύη διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...