Εθνικά θέματα

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι το στρατηγικό βάθος και πεδίο ασκήσεων που χρειάζεται το Ισραήλ

Με την ανανέωση της Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2023 ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ να πραγματοποιείτε αύριο, όλα δείχνουν πως η στρατιωτική σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ έχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό.

Οι δύο χώρες επωφελούνται από αυτό ποικιλοτρόπως.

Η Ελλάδα αγόρασε από το Ισραήλ και εγκατέστησε στο Αιγαίο σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χρησιμοποιεί με leasing μη επανδρωμένα Heron, ενώ έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για αγορά οπλισμένων UAV, ενώ πέρα από την ανάληψη της διαχείρισης του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από ισραηλινή εταιρεία, βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο η διαδικασία απόκτησης των κατευθυνόμενων πυραύλων SPIKENLOS.

Το Ισραήλ από την δική του πλευρά επωφελείται από την στρατιωτική αυτή συνεργασία καθώς έχει βρει στην Ελλάδα το στρατηγικό βάθος που του λείπει.

Δεν είναι τυχαίο πως όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την άσκηση Noble Dina 2023 σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η Αθήνα όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα συμμετάσχει στην άσκηση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεών της. Έχουν δεσμευτεί περιοχή νοτιοδυτικά της Σαντορίνης για τις 20 Μαρτίου με την ΝΟΤΑΜ Α 0828/23 για συνεκπαίδευση μονάδας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ζεύγους μαχητικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με μονάδα του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ενώ νοτίως της Κρήτης έχει δεσμευτεί περιοχή με μια σειρά από ΝΟΤΑΜ από τις 13 έως τις 21 Μαρτίου για τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την Κυπριακή ΝΟΤΑΜ Α0308/23 τα ισραηλινά μαχητικά θα πετάξουν αρχής γενομένης από τις 15 Μαρτίου κατά μήκος των αερογραμμών PASOS-STEPA-APLON-MAROS-TOSKA όπου και θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών όπου θα ασκηθούν στον εναέριο ανεφοδιασμό αλλά και σε άλλου είδους δραστηριότητες που θα τους δώσουν την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία σε αποστολές μακριά από το Ισραήλ.

Τον Μάΐο η ισραηλινή πολεμική αεροπορία θα επανέλθει με ένα ιπτάμενο τάνκερ της με το οποίο θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό τουλάχιστον 30 ελληνικά μαχητικά που θα απογειωθούν σε μεγάλους σχηματισμούς και θα παίρνουν σειρά ένα-ένα προσομοιώνοντας ανεφοδιασμό στο πλαίσιο μεγάλων επιχειρησιακών «πακέτων» COMAO.

Το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί στο στρατηγικό βάθος που χρειαζόταν το Ισραήλ αποδεικνύεται και από το γεγονός πως και σε χερσαίο επίπεδο από την Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος συνεκπαιδεύσεις με τις Χερσαίες Δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πλαίσιο των εν λόγω συνεκπαιδεύσεων συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγο Aviv Kohavi, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2022 και περιλάμβαναν συμμετοχή των Ισραηλινών Δυνάμεων σε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όπως παρακάτω:

● Στην Άσκηση τύπου CFX/LIVEX (Command Post Exercise/Live Exercise) με την ονομασία «THRACIAN COOPERATION – 23 (THRACO 23), η οποία διεξάγεται από 13 – 24 Φεβρουαρίου στο Πεδίο Βολής Αρμάτων «ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» στην Ξάνθη με την συμμετοχή των ΗΠΑ και αντικείμενα διεξαγωγής αεροκίνητων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους, τερματικής καθοδήγησης πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller – JTAC) Μαχητικών Αεροσκαφών, εκτέλεση βολών Ε/ΕΠ AH-64, πυρών Πυροβολικού και Αρμάτων, όπως και χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ).

● Στην Άσκηση τύπου CPX/LIVEX με την ονομασία «ΤΑΜΣ ΔΜ» στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΜΠΕΛΩΝΑ» στην Κομοτηνή, με αντικείμενα ανάπτυξης Κινητού Σημείου Εφοδιασμού Καυσίμων (ΚΣΕΦΚ) Ελικοπτέρων και κινητού αρτοποιείου εκστρατείας.

● Σε αγώνα σε αστικό περιβάλλον στο Πεδίο Ασκήσεων της Ξάνθης και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα Κατοικηµένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Κιλκίς, σε αντικείμενα εκκαθάρισης οικίας, καταρρίχησης με τεχνικές fast-rope και rappel, βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης.

● Σε αντικείμενα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξουδετέρωση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανημάτων και μηχανισμών, καθώς και αυτοσχέδιων μηχανισμών στην Σχολή Μηχανικού.

● Στην εκπαίδευση Ισραηλινών Αξιωματικών των Τεθωρακισμένων στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης ΗΝΙΟΧΟΣ των αρμάτων LEO 2HEL.

● Στην επίδειξη σε αντικείμενα που αφορούν στην επιτήρηση και φύλαξη συνόρων στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, επί υποθετικού σεναρίου αποτροπής, με ανάπτυξη περιπόλων με στοιχεία στρατιωτικών σκύλων, ηλεκτροοπτικούς (Η/Ο) αισθητήρες και κάμερες.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συντελεστούν αν δεν υπήρχε και η συνεχής επικοινωνία σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ

Δεν είναι τυχαίο πως ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, αποδεχόμενος πρόσκληση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Noam Κatz.

Ενώ την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 01 Μαρτίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο Herzi Halevi, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ