Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, πέθανε το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 82 ετών και, πλέον, εκεί που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι το καθεστώς υπό το οποίο θα γίνει η κηδεία του έκπτωτου μονάρχη. Αρχικά, το εύκολο «κομμάτι» της υπόθεσης φαίνεται πως είναι το που θα γίνει η ταφή. Η οικογένεια του Κωνσταντίνου θέλει να γίνει στα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και σε αυτό δεν έχει αντίρρηση η κυβέρνηση που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δώσει τη σχετική άδεια. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το παρασκήνιο είναι έντονο σε ότι αφορά τα διαδικαστικά της κηδείας.
Η οικογένεια του έκπτωτου μονάρχη θέλει η κηδεία να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και να υπάρξει και λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη. Φαίνεται πως μέλη της οικογένειας (οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος), έχουν έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου, αφενός να θέσουν τα αιτήματά τους και αφετέρου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που ανέφεραν χθες, είναι πως στόχος είναι να μην αναμειχθεί στο θέμα με τρόπο που θα ελάμβανε «διαστάσεις που δεν χρειάζονται», ωστόσο, μάλλον το σενάριο μιας κηδείας με τιμές αρχηγού κράτους είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Ένας από τους λόγους, είναι πως ο Κωνσταντίνος δεν είχε την ελληνική υπηκοότητα, ενώ υπάρχουν φωνές που λένε πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα με δεδομένο πως το πολιτειακό έχει επιλυθεί με τρόπο ξεκάθαρο από το 1974 και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βασιλιάδες, πρίγκηπες και βασιλικές οικογένειες. Είναι πιθανό να εξεταστεί να αποδοθούν στον νεκρό τιμές κατώτερης βαθμίδας.
Υπενθυμίζεται πως ο εκλιπών έκπτωτος μονάρχης, από το 1983 διέθετε διαβατήριο Δανίας ως King Constantine. Το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».
Σε λίγες ώρες από τώρα, μετά τον «πρωινό καφέ», στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί διυπουργική προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Επικρατείας και έγκριτος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης. Πρώτος στόχος της σύσκεψης είναι να λήξει το θέμα άμεσα και οριστικά. Ακόμα και εντός της ημέρας.
Η ταφή θα γίνει στο Τατόι
Όπως ήδη αναφέρθηκε, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση στο συγκεκριμένο αίτημα. Η μόνη πιθανότητα να μην ταφεί εκεί είναι να αποφασίσει διαφορετικά η οικογένεια του τέως βασιλιά. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο αφού κάτι τέτοιο ήταν επιθυμία και του ίδιου του τέως βασιλιά.
Η τελευταία «βασιλική» κηδεία είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 όταν η Φρειδερίκη κηδεύτηκε δίπλα στον σύζυγό της Παύλο, έξι μέρες μετά το θάνατό της από καρδιακή προσβολή στη Μαδρίτη. Τότε, είχε προκληθεί πολιτική κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου. Και τότε είχε συγκληθεί κυβερνητική επιτροπή η οποία αποφάσισε να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στο Τατόι τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία όσο και η ταφή, ενώ μετά την τέλεση της κηδείας ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.
Και αν τότε ήταν διαφορετικές εποχές και οι μνήμες πιο έντονες, οτιδήποτε έχει να κάνει με την τέως βασιλική οικογένεια, πάντως, προκαλεί ακόμα και στις ημέρες μας εντάσεις και η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός, την άνοιξη του 2022, είχε ξεναγηθεί από τον τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο στα κτίρια του 18ου αιώνα και στο κτήμα Dumfries όπου συζητήθηκε πως μια ανάλογη αξιοποίηση θα γίνει και στο Τατόι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες» αναφέροντας ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι «αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». Η ΝΔ απαντούσε με κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «ακατανόητες συνωμοσίες», θυμίζοντας ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόταν τον Κάρολο στην Αθήνα το 2018 έκανε λόγο για «επίσκεψη ορόσημο».