Σημαντικής κίνηση, τόσο οικονομική όσο και σε επίπεδο γεωπολιτικής η κίνηση της χώρας μας να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων δηλώνει ο καθηγητής Διεθνούς δικαίου Πέτρος Λιάκουρας μιλώντας στο Real FM.
Οι έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκινάει η χώρα μας είναι εντός περιοχών όπου Ελλάδα διεκδικεί με καλή πίστη γιατί δεν έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Λιβύη αλλά είναι εντός Ελληνικής ΑΟΖ με βάση την μέση γραμμή τα δύο οικόπεδα. Οι δύο περιοχές που είναι πράγματι νοτιο-δυτικά της Πελοποννήσου αλλά και δυτικά νοτιοδυτικά της Κρήτης όλη αυτή την περιοχή από το Τέναρο μέχρι περίπου και τη Γαύδο και περνάει αν θέλετε όλο αυτό το Δυτικό τόξο αυτής της περιοχής.
Από την Ελληνική πλευρά έχουν δοθεί οι άδειες σεισμικών ερευνών από παλιά, δεν είναι τωρινό, απλώς συνέβη το εξής τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρξε μία ρηματική διακοίνωση από την πλευρά της Λιβύης, προφανώς υποκινούμενη από την Τουρκία διότι έγινε λίγο καιρό πριν την επιστολή του της 13ης Νοεμβρίου του 2019 της Τουρκίας όπου εκεί προανήγγειλε το μνημόνιο το οποίο υιοθετήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2019, άλλα και το τελευταίο τουρκολυβικο μνημόνιο αυτό της τρίτης Οκτωβρίου με το οποίο η Τουρκία με τη Λιβύη συμφώνησαν ως προς το να συνεργαστούν για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας.
Είναι πολύ ευτυχές το γεγονός ότι η Exxon Mobil αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο γιατί οι εταιρείες, οι μεγάλες, πηγαίνουν σε ασφαλείς περιοχές δηλαδή αυτές όπου υπάρχει οριοθέτηση μετά από συμφωνία. Εδώ δεν έχουμε οριοθέτηση αλλά έχουμε μία καλόπιστη οριοθέτηση η οποία φτάνει περίπου στα μέσα Ελλάδας Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή. Θα αντιδράσει η Λιβύη, όταν αντιδρά όμως σε αυτό το οποίο κάνει μονομερώς μία άλλη χώρα, γιατί δεν έχουμε οριοθετήσει με διμερή συμφωνία (...) μία αντίδραση δημιουργεί νομική διαφορά οπότε η Ελλάδα μπορεί να πει στην Λιβύη ότι κοιτάξτε να δείτε έχουμε διαφορά πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ειρηνική επίλυση, ποια είναι τα μέσα ειρηνικής επίλυσης διαπραγμάτευση, ή το ακόμη καλύτερο προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο. Αν συμβεί αυτό είναι ότι καλύτερο υπάρχει γιατί δεν υπάρχει περίπτωση το διεθνές δικαστήριο της Χάγης να υιοθετήσει τις απόψεις της Λιβύης όσον αφορά το μέχρι πού μπορεί να φτάσει το όριο εκείνο με την Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα