Εθνικά θέματα

ΕΕ: Καταστροφική η Σύνοδος Κορυφής της Πράγας…πρόοδο είδε μόνο ο Μητσοτάκης

Καταστροφική για την ευρωπαϊκή ενότητα και την προοπτική επίτευξης επαρκών λύσεων αποδεικνύεται η Σύνοδος Κορυφής της Πράγας, καθώς παρά τις προσπάθειες της Τσεχικής προεδρίας, τον άτυπο χαρακτήρα του Συμβουλίου και την επιτακτική ανάγκη για άμεσες λύσεις με ευρωπαϊκό παρονομαστή, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα προσεγγίσουν τα θέματα σε επόμενες συναντήσεις.

  • Οι προτάσεις της Κομισιόν αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
  • Τρίζει ο γαλλογερμανικός άξονας
  • Καρφιά Τσέχων σε Σολτς
  • Εκτός τόπου ο Μητσοτάκης
  • Περισσότερες προτάσεις υποσχέθηκε η φον Ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το crisismonitor.gr, αν και η Σύνοδος Κορυφής της Πράγας ήταν άτυπη, που συνεπάγεται ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μόνο σε ζητήματα αρχής, ούτε σε αυτά κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απερχόμενος από τη διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και της νεοσχηματισθείσας Πολιτικής Ένωσης,

Χωρίς συμφωνία για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τους Ευρωπαίους ηγέτες πάντως. Η κατάσταση ήταν τόσο… άσχημη που η Τσεχική προεδρία δημοσίευσε προειδοποίηση για την ανάγκη σεβασμού των κανόνων περί “κρατικής βοήθειας” και την αναγκαιότητα “ευρωπαϊκών λύσεων”, ώστε να μη βασίζονται οι χώρες αποκλειστικά σε εθνικές.

Αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει για άλλα κοινά βήματα για την αντιμετώπισης της κρίσης, οι διαφωνίες για το πλαφόν φαίνεται πως δεν έχουν γεφυρωθεί. Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει και πάλι τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το στοίχημα είναι να υπάρξει μια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Ούτε ο Μισέλ δεν βρήκε… πρόοδο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, υπερασπίστηκε το έργο που επιτελείται, αποκαλώντας «χρήσιμο» να πραγματοποιούνται άτυπες συναντήσεις χωρίς την πίεση για λήψη αποφάσεων. Αυτό επιτρέπει στους ηγέτες, είπε, να υποστηρίξουν «ποιες είναι οι διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές ευαισθησίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η μόνη συμφωνία φαίνεται να είναι ότι πρέπει να βρουν συμφωνία.

«Υπάρχει κοινή βούληση για κοινή προσέγγιση», είπε ο Μισέλ. «Χρειαζόμαστε σταθερή συνεργασία με την ΕΕ».

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι αυτή η «κοινή προσέγγιση».

Το αδιέξοδο στρέφει την προσοχή στην επίσημη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει περισσότερες προτάσεις πριν από τη συγκέντρωση, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να επιδιώκουν επιρροή.

Ορισμένες χώρες θέλουν να αποζημιώσουν τους πολίτες για πληρωμές φυσικού αερίου πάνω από μια ορισμένη τιμή. Άλλοι θέλουν απλώς να περιορίσουν την τιμή που θα μπορούσαν να πληρώσουν οι χώρες της ΕΕ για αγορές φυσικού αερίου. Άλλοι πάλι έχουν αναζητήσει ένα μείγμα-και-
αντιστοιχία αυτών των ιδεών.

Τα καρφιά

Χωρίς να αναφέρει άμεσα τη Γερμανία, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση, προειδοποίησε λέγοντας:

«Πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις», είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο εθνικές λύσεις. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις».

Ομοίως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι Γερμανίδα, δήλωσε:

«Πρέπει να διατηρήσουμε ενωμένη την ενιαία αγορά μας και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό».

Ο Σολτς, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ θα επεκταθούν τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι το ποσό δεν ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έκαναν άλλες χώρες όπως η Γαλλία.

Στα μαχαίρια Βερολίνο – Παρίσι

Στη συνέχεια, υπήρξε η εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τον αγωγό MidCat, ο οποίος θα βοηθούσε στην παράδοση φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο μέσω Γαλλίας στη Γερμανία και πέρα από αυτήν.

Η Γαλλία αντιτάχθηκε στο έργο, υποστηρίζοντας ότι θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να ανακουφιστεί η τρέχουσα κρίση και απλώς θα διαιωνίσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Γερμανία διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν διστακτικός στη συνέντευξη Τύπου του όταν ρωτήθηκε εάν οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είχαν βελτιωθεί μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής.

Είναι ο ρόλος της Γαλλίας, είπε, να «συγκεράσει τις αντίθετες απόψεις όταν υπάρχουν εντάσεις» – μια αναφορά στην κριτική για το ταμείο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας.

«Στη MidCat, είναι ένας αγωγός μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας που τρέχει στα Πυρηναία», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας την απόφαση ως περιβαλλοντική. «Οπότε δεν πρόκειται για διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».

Εκτός τόπου και χρόνου ο Μητσοτάκης

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε -αν δεν ανακάλυψε- τη θετική πλευρά της Συνόδου Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, έστω με καθυστέρηση. «Έστω και αργά η Ευρώπη να πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη που μας δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον εφοδιασμό», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί οι Ρώσοι θυμήθηκαν τώρα τις προφητείες του Αγίου Παϊσίου για την Πόλη; Αναρωτιούνται για το τι πραγματικά έρχεται το επόμενο διάστημα

“Σήμερα ένα τέτοιο σενάριο επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας μοιάζει απίθανο, ωστόσο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι...