Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής Έβρου φέρνει… εκτροπή των ροών μέσω του ορεινού όγκου της Θράκης
του Δήμου Μπακιρτζάκη για το xronos.gr.
Επέκταση του φράχτη στον Έβρο μέχρι 140 χλμ. Ενδυνάμωση, εκπαίδευση και στήριξη του προσωπικού με 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης με τα πλέον σύγχρονα μέσα. Ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών.
Τα παραπάνω περιλαμβάνει το σχέδιο Ακρίτας για τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, το οποίο ο Παναγιώτης Χαρέλας ζητάει να επεκταθεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και γενικά σε όλα τα σύνορα της χώρας, τονίζοντας πάντως εξαρχής πως βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση.
Σχετικά μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε: «το σχέδιο Ακρίτας νομίζω πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο θα έχουμε αποτελέσματα, γιατί είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο, ακόμη κι ο φράχτης ή η εκπαίδευση των συναδέλφων μας».
Και συγκεκριμένα για το προσωπικό σε Έβρο και ιδίως Ροδόπη επεσήμανε τα εξής: «το προσωπικό δεν φτάνει, θέλουμε επίσπευση των προσλήψεων 250 συναδέλφων για να είναι σε λίγους μήνες δίπλα στο ποτάμι […]. Η Ροδόπη και η Καβάλα πρέπει να ενισχυθούν. Η Ροδόπη έχει να δει συνοριακό φύλακα (εν. νέες προσλήψεις μόνιμων) εδώ και 22 χρόνια. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα». Να σημειωθεί πως ενώ εδώ και δύο χρόνια υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για πρόσληψη 100 συνοριακών φυλάκων στη Ροδόπη, αυτή δεν έχει προχωρήσει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ εξήγησε πως η ενίσχυση των συνόρων στον Έβρο είναι απαραίτητη, αλλά το μεταναστευτικό είναι πραγματικότητα και στον ορεινό όγκο της Θράκης, δηλαδή στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Όσο καλά κι αν φυλάμε τα σύνορα τα κυκλώματα… δεν θα αλλάξουν επάγγελμα, αλλά θα αναζητήσουν νέους δρόμους για να περάσουν τα σύνορα, ακόμη κι από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αυτό σημαίνει πως το σχέδιο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στον Έβρο αλλά να επεκταθεί σε όλα τα σύνορα, γιατί είναι βέβαιο ότι η πίεση θα ασκηθεί από άλλα σημεία. Είμαστε 100% σίγουροι γι’ αυτό. Αυτό συμβαίνει πάντα: όταν εστιάζουμε σε μία περιοχή, τότε τα κυκλώματα προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν πηγαίνοντας από άλλα σημεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για όλη την επιτήρηση των συνόρων αλλά και για τους διακινητές που είναι η μάστιγα και η κύρια πηγή της μεταναστευτικής πίεσης που δεχόμαστε» δήλωσε αναλυτικά.
Συνάντηση ΠΟΣΥΦΥ - Θεοδωρικάκου
Στο περιθώριο μίας ακόμη περιοδείας του στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΥΦΥ.
Ο υπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής: «Από τον Έβρο, εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας. Απέναντι σε όσους, επενδύοντας στον ανθρώπινο πόνο, επιχειρούν να προωθήσουν κρυφές και αλλότριες επιδιώξεις. Απέναντι σε όσους, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, επιχειρούν να εκβιάσουν την ίδια την Ευρώπη. Όλοι οι Έλληνες παραμένουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των διεθνών μας υποχρεώσεων, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».
Πως η ΠΟΣΥΦΥ αποτύπωσε στον υπουργό «την πραγματικότητα και όχι ευχολόγια» επεσήμανε ο Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος έκανε λόγο για εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο από πλευράς Τουρκίας, ο οποίος πρέπει να βρίσκει την Ελλάδα σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, αλλά η μεταναστευτική πίεση είναι πολλή μεγάλη.
Αναγνώρισε στον υπουργό ότι έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή, για να διαπιστώνει με τα ίδια του τα μάτια τα ζητήματα, ενώ επίσης αναπτύσσει διαρκή διάλογο με τους συνοριοφύλακες.
«Ως Ομοσπονδία συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε ότι μας απασχολεί αναζητώντας λύσεις στην δύσκολη αυτή περίοδο. Όταν αυτή η επαφή γίνεται άμεσα με τον ίδιο τον Υπουργό και όχι στην Αθήνα αλλά στα σύνορα, έχει και αυτό την σημαντικότητα του» σημείωσε καταληκτικά.