Την ανάληψη άμεσων και καθοριστικών πρωτοβουλιών, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, επιβάλλουν στην Ελλάδα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Την ώρα που η Τουρκία επιλέγει εμμονικά την διατήρηση της έντασης σε Αιγαίο και Μεσόγειο, η χώρα μας ενισχύει συνεχώς το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό του Ταγίπ Ερντογάν. Το ΓΕΕΘΑ, με τη στρατιωτική διπλωματία που έχει αναπτύξει, ενισχύει συνεχώς την αμυντική συνεργασία με χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, προκαλώντας την οργή του τουρκικού καθεστώτος, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σπάσει τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ της Αθήνας και μουσουλμανικών χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, την Τρίτη 30 Αυγούστου μετέβη στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Oμολόγου του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar.
Οι στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Αίγυπτο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο εδώ και δεκαετίες, ενώ οι δεσμοί με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας αναπτύσσονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ως ανάχωμα στην αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας.
Επίσης, πριν μερικά 24ωρα ολοκληρώθηκε και η πολυεθνική Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «HERCULES - 22», που πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Βάση Mohamed Naguib στην Αίγυπτο, με την συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδος, των ΗΑΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπαχρέιν.
Η «HERCULES-22», στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 15 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αποσκοπούσε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Η Άσκηση αποτελεί πρωτοβουλία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (πατήστε εδώ) και περιελάμβανε αντικείμενα όπως παρακάτω:
● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης.
● Επιχειρήσεις σε Αστικό Περιβάλλον.
● Βολές φορητού οπλισμού.
● Βολές Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών.
● Άμεσες επιθετικές ενέργειες σε περιβάλλον ασύμμετρων απειλών.
Επιπλέον, συμμετείχαν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι συνέδραμαν τους συμμετέχοντες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων του Δικαίου Ενόπλων Συρράξεων κατά την εξέλιξη της Ασκήσεως.
Την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) στην οποία συμμετείχε ο Assistant for Training του Υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου General Rafic Arafat, ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων χωρών.
Η συμμετοχή των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην Άσκηση «HERCULES-22» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες, οι οποίες είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.