Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ελλάς-Γαλλία: Προνομιούχοι εταίροι στην Μεσόγειο-Συνεκπαίδευση των πλοίων "Κανάρης" και "Προμηθεύς" με γαλλικές δυνάμεις (Εικόνες)

Μετά από μια στάση στη Μασσαλία, , ο "Κανάρης" και ο "Προμηθέας" του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εκπαιδεύτηκαν στη VilleDeToulon με τη φρεγάτα Guépratte.

Αυτό αναφέρεται από γαλλικές πηγές για την νέα συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο. 

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατέστησαν δυνατή την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το τελευταίο σχόλιο μιλάει από μόνο του: Προνομιούχοι εταίροι στη Μεσόγειο

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας "Κανάρης" είναι τα εξής: 

  • Διαστάσεις: 130,5/14,6/6,2 μέτρα

    Εκτόπισμα: 3.630 τόν.
    Πρόωση: 2 RR Olympus 56.800 HR, 2 RR Tyne 10
    Ταχύτητα: 30 κόμβοι
    Πλήρωμα: 198
    Οπλισμός: 1 πυροβόλο 76χιλ. ΟΤΟ Melara, 1 σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κ/Β Ε/Ε Harpoon και Ε/Α Sea Sparrow. Επίσης Α/Υ τορπίλες και σύστημα ΗΝ αντίμετρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 Ε/Κ ΑΒ 212ASW

    Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 16 Μαϊου 1981. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 29 Νοεμβρίου 2002 με πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Γ. Γιακουμάκης ΠΝ. Του ιδίου τύπου: EΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ, AΔΡΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΝ, ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου γενικής υποστήριξης "Προμηθεύς" είναι τα εξής: 

  • Πλοίο γενικής υποστήριξης τύπου Etna
    Ναυπήγηση : Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ, Ελευσίνα.
    Καθέλκυση : 19-02-2002
    Ένταξη - Ύψωση Σημαίας : 08-07-2003
    Μήκος: 146 μ
    Πλάτος: 21 μ
    Μέγιστο Βύθισμα: 7,5 μ
    Εκτόπισμα: 13.400 τόνοι με πλήρη φόρτο (φορτίο 5.600 m3 ντίζελ, 1500 m3 καύσιμο JP-5 και 192 τόνοι νερό. Χώροι αποθήκευσης 20 τόνοι ανταλλακτικών, 30 τόνοι λιπαντικών σε βαρέλια, έως 12 εμπορευματοκιβώτια. Θεραπευτήριο. Συνεργεία επισκευών.)
    Πρόωση: 2 ντίζελ Sultzer12 ZAV405 με ισχύ 22.400 ίππους. 2 έλικες μεταβλητού βήματος. Εγκάρσιος έλικας στην πλώρη.
    Ταχύτητα: Μέγιστη 21.5 κόμβοι, κανονική 18 κόμβoι.
    Οπλισμός : Πυροβόλα: 1 CIWSPhalanxMk15 Mod12 των 20 mm. 4 Rheinmetallτων 20 mm. Πολυβόλα 2 των 0.5 in(12.7 mm), 6 των 0.30 in(7.6 mm), 2 MG-3 των 7.62 mm.
    Radarέρευνας επιφανείας: RaytheonSPS-10 Dστη συχνότητα G. Radarναυτιλίας: 2 BRIDGEMASTERE252/6.
    Ελικόπτερο :  ΑΒ-212 EW/ ASWή S-70B-6
    Πλήρωμα : 140 άτομα περίπου.
    Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τον Προμηθέα, τον μυθικό ευεργέτη και προστάτη τον ανθρώπων που κατά παράβαση των εντολών του Δία, έδωσε στους ανθρώπους μεταξύ πολλών άλλων και τη φωτιά.
    Το σημερινό ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ( Α-374) ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση τα σχέδια του πλοίου υποστηρίξεως ETNAτου Ιταλικού Ναυτικού. Η καθέλκυσή του έγινε στις 19-2-2002 και η ύψωση της Σημαίας στις 8-7-2003. Αποτελεί το τρίτο πλοίο με το όνομα αυτό στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα που υπήρξε ποτέ.

    Σκοπός - Δράση

    Οι δυνατότητες Υποστηρίξεως του ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το καθιστούν ικανό για δράση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Περιλαμβάνουν τον εν πλω ανεφοδιασμό των πλοίων του ΠΝ ή άλλων συμμαχικών πλοίων με πετρέλαιο DieselF-76, καύσιμο Ε/Π JP-5, πυρομαχικά, κατευθυνόμενα βλήματα, τορπίλες, κρίσιμα αμοιβά υλικά, λιπαντικά, νερό και τρόφιμα. Επίσης είναι δυνατή η χρήση του και ως Πλοίο Διοικήσεως, ενώ διαθέτει προστασία για εκτέλεση επιχειρήσεων σε ραδιοβιοχημικό περιβάλλον.
    Παράλληλα, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ έχει δυνατότητα συνδρομής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, σεισμοί, κλπ). Για το σκοπό αυτό διαθέτει επιπλέον ενδιαιτήσεις για παροχή καταλύματος στον πληθυσμό των πληγέντων περιοχών, δύναται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε καταυλισμούς προσφύγων και τέλος να τους εφοδιάσει με τρόφιμα, ρουχισμό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια (που μπορεί να μεταφέρει σε 1 containersτων 20 κπ).
    Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πλήρης θεραπευτική μονάδα του πλοίου, που είναι εξοπλισμένη με χειρουργείο μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Η ελληνογαλλική συνεργασία όμως δεν σταματάει εδώ. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) 2 Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με την Γαλλική Φρεγάτα FS PROVENCE, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ την 21 Ιανουαρίου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ