Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ειδική αναλύτρια για την κατάληψη των τάνκερ: Οι παλινωδίες της Ελλάδας θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο απέναντι στην ιρανική πειρατεία

Τα σημερινά γεγονότα στα νερά του Αραβικού Κόλπου, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ξαφνικά. Στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις παρατηρείται έμμεση ένταση τα τελευταία τρία χρόνια μετά την έλευση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην εξουσία, αναφέρει σε μια πρώτη ανάλυση των δραματικών γεγονότων των τελευταίων ωρών η κα Ευανθία Κουλουριώτη Πολιτική αναλύτρια με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, και αρθρογράφος σε πολλά ξένα δίκτυα.

Η ίδια αναφέρεται στην αφορμή με τα γεγονότα της Καρύστου επισημαίνοντας πως «το γεγονός αυτό μας φέρνει πίσω στο καλοκαίρι του 2019, όταν οι αρχές του Γιβραλτάρ κατέλαβαν το ιρανικό πλοίο Grace 1, γεγονός που οδήγησε σε κλιμάκωση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με αποτέλεσμα η IRGC να καταλάβει το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στις 19 Ιουλίου 2019»

Σύμφωνα με την ειδικό η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει ισχυρές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, δεν σταμάτησε τις διπλωματικές και οικονομικές επαφές με την Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επανέλαβε την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων το 2018. Σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, η Αθήνα υπέγραψε συμβόλαια για την εισαγωγή του 25% των αναγκών της σε πετρέλαιο από το Ιράν.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019, άρχισε να οικοδομεί νέες πολιτικές, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν η αύξηση του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας, της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας με το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτή η νέα προσέγγιση της Αθήνας παρακολουθείτο από την Τεχεράνη, η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός τόσο του Ισραήλ όσο και των Αραβικών Εμιράτων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, τα βήματα αυτά, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η υπογραφή κοινής αμυντικής συμφωνίας με το Άμπου Ντάμπι, θεωρήθηκαν ως κίνηση κατά της Τεχεράνης

Και η κα Κουλουριώτη συνεχίζει: Πριν από λίγες ημέρες, το IRGC ανακοίνωσε τη δολοφονία του συνταγματάρχη Sayyad Khodai. Το σημαντικό αυτό άτομο ήταν μάλιστα υπεύθυνο για την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών και σε ελληνικό έδαφος.

Η κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στον Αραβικό Κόλπο σήμερα από το IRGC θα φέρει την Αθήνα σε δύσκολη θέση μεταξύ της υποταγής σε διαπραγματεύσεις και εκβιασμούς με την Τεχεράνη ή της αντιμετώπισης της πειρατείας και άλλων ελληνικών πλοίων στο μέλλον, τονίζει η ίδια.

Γνωρίζοντας ότι το ιρανικό πλοίο που κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές την περασμένη Τετάρτη έχει ήδη παραδοθεί στην αμερικανική πλευρά, η οποία με τη σειρά της μετέφερε το φορτίο του πετρελαίου σε άλλο πλοίο, η Αθήνα έχασε εκ των προτέρων ένα από τα σημαντικότερα διαπραγματευτικά της χαρτιά, σημειώνιε η κα Κουλουριώτη.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το βήμα που έκαναν οι ελληνικές αρχές για την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου έπρεπε να μελετηθεί προκειμένου να εντοπιστούν οι παλινωδίες του, οι οποίες σήμερα θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο απέναντι στην ιρανική πειρατεία.

Κατά τη γνώμη μου, η μόνη επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αναζητήσει μεσολαβητή με την ιρανική πλευρά, ώστε να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και να επιτευχθεί μια λύση που θα οδηγήσει, κατ' αρχήν, στην απελευθέρωση του πληρώματος των δύο κατασχεμένων ελληνικών πλοίων, προσθέτει και καταλήγει:

 

Συμπερασματικά, όταν έχει κανείς να κάνει με μια χώρα όπως το #Ιράν, πρέπει να περιμένει τα χειρότερα. Όποια και αν είναι η κατάληξη αυτής της κρίσης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, το ιρανικό καθεστώς θα βγει κερδισμένο από αυτήν μέσω των εκβιασμών και οι Έλληνες πολιτικοί θα αποδείξουν για άλλη μια φορά την πολιτική τους μυωπία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ