Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ η αποστολή από την πλευρά της Ελλάδας, τεσσάρων ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στην Βουλγαρία
Αυτό που μένει είναι η πολιτική απόφαση η οποία πάντως δεν έχει ληφθεί ακόμα.
Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία αν ιδίως αναλογιστεί κανείς πως η Ρουμανία έχει καλυφθεί από δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την δυτική πτέρυγα
Η ρουμανική στρατιωτική βάση "Mikhail Kogalniceanu" είναι υπερκαλυμμένη από στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Μέχρι πρόσφατα, η βάση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας ήταν μόνο ένα «σημείο διέλευσης» για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Όμως, λόγω της επιχείρησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευματα, περισσότεροι από 1.800 στρατιωτικοί (τώρα υπάρχουν ήδη 3.000 συνολικά), εκατοντάδες αυτοκίνητα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στη βάση.
Τα στρατεύματα αποτελούν μέρος τεσσάρων νέων ομάδων μάχης που αναπτύχθηκαν πρόσφατα από το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τις δυνάμεις που έστειλε η συμμαχία στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Τώρα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπάρχουν 40.000 στρατιωτικές, σημαντικές αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις.
Το άξιον αναφοράς σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει κουβέντα για την ενίσχυση της Τουρκίας που τυπικά είναι μέλος της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ!