Ρωσικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια εντοπίστηκαν και σήμερα νοτίως της Κρήτης, θέτοντας σε συναγερμό το ΝΑΤΟ, λόγω της βάσης της Σούδας, αλλά και την ελληνική πλευρά, αφού παρακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα από κοντά ελληνο-γαλλική και σε λίγο διάστημα ελληνο-ισραηλινή άσκηση.
Οι αναφορές για λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο πληθαίνουν και δείχνουν μια εικόνα της ρωσικών ελιγμών και δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει συγκεκριμένου σεναρίου που αφορά την παρακολούθηση και "στοχοποίηση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Δύο ρωσικοί στολίσκοι βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα από τις αρχές της εβδομάδας καθώς δεν παρατηρήθηκαν καταδρομικά και αντιτορπιλικά στην ρωσική βάση της Ταρτούς.
Αυτήν την στιγμή έχουμε ρωσική ναυτική παρουσία με επίκεντρο τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου Νότια της Κρήτης.
Πληροφορίες φέρουν την ρωσική πλευρά να παρακολουθεί πιθανότατα τις κοινές γαλλοελληνικές ναυτικές ασκήσεις.
Επίσης το ρωσικό ρυμουλκό σκάφος PM-82 απέπλευσε από την Ταρτούς και επιχειρεί κοντά στην Κρήτη από τις 28 Μαρτίου.
Η ανάπτυξή του είναι ασυνήθιστη καθώς είναι βασικά ένα πλωτό συνεργείο σχεδιασμένο να επισκευάζει πλοία ελλείψει ειδικής βάσης.
Η ανάπτυξή του σκάφους αυτού κοντά στην Κρήτη όπου πλέουν ρωσικές μονάδες επιφανείας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξουν μηχανικές βλάβες στα ρωσικά πλοία.
Η αναχώρηση του ρωσικού πολεμικού “αντιναυάρχου Paromov” και η εμφάνισή του κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ θα μπορούσε να υποδηλώνει πορεία προς την Ερυθρά Θάλασσα, ή ότι αναμένει την άφιξη νέων μονάδων του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ρωσικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το ρωσικό πετρελαιοφόρο Vyazma αναφέρθηκε τελευταία φορά στις 31 Μαρτίου στο λιμάνι της Ταρτούς, υποδηλώνοντας ότι ανεφοδιάζεται με καύσιμα από τα συριακά διυλιστήρια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι πιθανότατα δύο ρωσικά υποβρύχια κλάσης Kilo βρίσκονται πιθανότατα νοτίως της Κρήτης παρακολουθώντας την ελληνογαλλική άσκηση.
Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας, ότι η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αρμάδας παραμένει στην Μεσόγειο, για την περίπτωση κάποιου είδους σύγκρουσης με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Αν ξαφνικά η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της Δύσης δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν σε μάχη με τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.
Σε μια τέτοια μάχη, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ υψηλό και η κλίμακα των επιχειρήσεων που θα απαιτούνταν για να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή θα ήταν απλώς τεράστια.
Σκοπός ήταν η παρεμπόδιση του ΝΑΤΟ από το να εισέλθει με πολεμικά πλοία από τα Στενά του Βοσπόρου.
Η παρουσία έτσι των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχουν κύρια αποστολή την παρεμπόδιση εισόδου των αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ στον Βόσπορο, με χρήση πυραύλων από καταδρομικά και τα υποβρύχια της Μόσχας, κάτι που η συμμαχία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάθε σενάριο.