Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δρ. Αλομπέιντ στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Η αδυναμία του Κατάρ μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στο θέμα εφοδιασμού της ΕΕ

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη -Μέρος Β΄

 

"Η νέα κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ρόλο της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ στο θέμα εφοδιασμού της ΕΕ ", αναφέρει μεταξύ άλλων στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος) ο κ. Άρεφ Αλομπέιντ , Δρ. της Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντοπίζει μια "σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας" σχετικά με τις αραβικές πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, εξηγεί τον ρόλο της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, αναλύει την δυναμική της Αιγύπτου, και εξηγεί πως οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα γερμανικά εμπόδια, αλλά και η κρίση οδήγησαν το Κατάρ ενώ αρχικά είχε στραφεί στην χώρα μας, να επιλέξει τελικά την Τουρκία. 

Ακολουθεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης: 

-Δεδομένης της κλιμακούμενης επιθετικής δραστηριότητας των Χούθι κατά των Εμιράτων το τελευταίο διάστημα, πιστεύετε πως θα έχουμε αναβάθμιση της έντασης στα αραβικά κράτη;

Γενικά οι αραβικές πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου έχουν πρόβλημα ασφάλειας, και με τις επιθέσεις των Χούθι έχουν εκτεθεί οι ίδιοι οι κυβερνώντες και απειλούνται οι οικονομικές τους επιτυχίες να τιναχθούν στον αέρα παρά τον τεράστιο όγκο αμυντικών δαπανών. Η Έλλειψη της ασφάλειας πιστεύω ότι όχι μόνο θα ενώσει τις μοναρχίες αυτές αλλά θα προχωρήσουν στην αναζήτηση συμμάχων για την προστασία των εθνικών τους οικονομιών. Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας να αυξήσει την επιρροή της και τις επαφές της σε αυτό τον ζωτικό χώρο. Η Ελλάδα δεν θα βγει χαμένη αν εμπλακεί στο ζήτημα αυτό γιατί έχει και διαθέτει τις δυνατότητες να το πετύχει.

 

-Ποια είναι η γνώμη σας για το ρόλο της Κίνας στην περιοχή;

Η Κίνα επιδιώκει να εισχωρήσει στον περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά δεν θέλει να προκαλέσει τους Αμερικάνους. Επίσης οι Αραβικές μοναρχίες δεν έχουν τη δύναμη να αρνηθούν στις ΗΠΑ. Ναι μεν οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει το ρόλο τους αλλά δεν έχουν εγκαταλείψει τον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Πάρα αυτά, η Κίνα περιορίζει τον ρόλο της στην οικοδομική διπλωματία και έχει καταφέρει να έχει συνεργασίες δεκάδων δις $ με τους Άραβες της περιοχής

 

-Μέχρι που πιστεύετε μπορεί να φτάσει το….πάπλωμα των φιλοδοξιών της Αιγύπτου, την στιγμή που το Κάιρο αναπτύσσει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε γεωπολιτικό και γεωεπιχειρηματικό επίπεδο, αλλά δείχνει να ενοχλεί τις ΗΠΑ;

Η πολιτική κατάσταση στη Αίγυπτο μοιάζει με πυριτιδαποθήκη λόγω της ένδειας, ακρίβειας, έλλειψης των δημοκρατικών θεσμών, καθημερινής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επίσης, η δυσαρέσκεια αξιωματούχων από την πολιτική του Αλ Σϊσι στην αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων (π.χ. κατάρρευση των υδάτινης στρατηγικής που χαράχθηκε το 1912, παράδοση δυο νησιών στη Σαουδική Αραβία, αύξηση του εξωτερικού χρέους κατά 300%), όλα τα παραπάνω περιορίζουν την επιθυμία του αιγυπτιακού καθεστώτος να επιτείνει την επιρροή του εκτός χώρας.

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα δέχονται επιθέσεις από τους Χούθ και το Αλ Ριάντ προσέφυγε στην Ελλάδα για αμυντική βοήθεια, εφόσον το σύμμαχο Κάιρο δεν βοήθησε!! Επίσης, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αμερικάνικες γραμμές.

-Τέλος, πως βλέπετε τις κινήσεις του Κατάρ, που ισορροπεί ανάμεσα στη συμμαχία με την Τουρκία, στο ρόλο του εναλλακτικού ενεργειακού προμηθευτή για την ΕΕ με αμερικανικές πλάτες με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και σε αυτόν του συνεταίρου στις γεωτρήσεις στην Κύπρο;

Πρώτα εδώ οφείλω να διευκρινίσω κάτι σχετικά με το Κατάρ και Ελλάδα. Στην αρχική περίοδο εξόρμησης του Κατάρ για επενδύσεις η Ελλάδα ήταν ο πρώτος προορισμός του, η κυβέρνηση του Κατάρ έστελνε τους στρατιωτικούς της αξιωματικούς να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση του Ελληνικού αλλά η έλλειψη του business plan εκ μέρους της τότε ελληνικής κυβέρνησης και τα γερμανικά εμπόδια πάγωσαν το καταριανό ενδιαφέρον.

Επιπρόσθετα, η Κρίση του 2016 μεταξύ του Κατάρ από τη μια και της Σαουδικής Αραβίας, Εμιράτων , Μπαχρέιν και Αιγύπτου ήταν καθοριστική για τις σχέσεις του Κατάρ με τρίτες χώρες γιατί απειλούταν η υπόσταση -ύπαρξη του. Για αυτό κοιτάζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σαν σωτήρα που τους έσωσε από μια πιθανή εισβολή των τεσσάρων αραβικών χωρών. Έτσι το Κατάρ ανταποδίδει με επενδύσεις στην Τουρκία που προσέγγισαν τα 22 δις. Στην εν λόγω περίπτωση θα μπορούσε να ήταν η Ελλάδα στη θέση της Τουρκίας αν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον.

Αν και το Κατάρ διαθέτει άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ ωστόσο, αδυνατεί να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα να καλύπτει το κενό σε φυσικό αέριο στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τάση της Ρωσίας να χρησιμοποιεί το φυσικό της αγαθό ως πολιτικό και διπλωματικό όπλο. Το Κατάρ έχει συνάψει πολλά μακροχρόνια συμβόλαια εξαγωγής φυσικού αερίου με τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης.

Η νέα κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ρόλο της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ στο θέμα εφοδιασμού της ΕΕ με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό East Med. Συνεπώς θα πρέπει να δείξουμε ότι ο αγωγός αυτός είναι στρατηγικός για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης κα όχι για να την «φέρουμε» στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...