Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.
Ο ίδιος ρωτήθηκε από την Μ.Σαράπογλου του ΑΝΤ1 για το πως αξιολογεί τις ελληνορωσικές σχέσεις σε κλίμακα με μέγιστο το 10, λέγοντας ότι τοποθετεί τις ελληνορωσικές σχέσεις στο 6 ενώ τις ρωσοτουρκικές σχέσεις με 7, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί η διαφορά και να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πεσκόφ στάθηκε στη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ενώ ανέλυσε και τους λόγους για τους οποίους η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που ο Πούτιν φιλοξενεί στο Σότσι.
Ο κ. Πεσκόφ μίλησε επίσης στη Μαρία Σαραφογλου για το πυραυλικό σύστημα S-400, με το οποίο προμηθεύει η Ρωσία την Τουρκία και εκεί έδωσε μία πολύ σημαντική είδηση.
Η Ελλάδα από την πλευρά της προέτρεψε την Ρωσία να μην θεωρήσει ως εχθρό λόγω ΝΑΤΟ.
«Ελπίζουμε η αυριανή συνάντηση, ελπίζω, να σηματοδοτήσει ένα ξεπάγωμα των σχέσεων, το οποίο όμως δεν αλλάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, δηλαδή τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», είπε ο χθες ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Αυτό που θέλουμε με τη Ρωσία είναι να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία ενισχύοντας το διμερές εμπόριο και προσελκύοντας επενδύσεις για να καλύψουμε τα κενά που αφήνουν τα ρωσικά αντίμετρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος.
Οι σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας είναι σημαντικές και για τις δύο χώρες για διαφορετικούς λόγους, και αυτό οφείλουμε να το κρατήσουμε.
Η χώρα μας θέλει να ανοίξει κάποια στιγμή η ρωσική αγορά για να στέλνει τα προϊόντα της , τα οποία είναι δημοφιλή στους Ρώσους πολίτες, ενώ η Ρωσία επιθυμεί ελεύθερη πρόσβαση και ελλιμενισμό των πλοίων της σε ελληνικά λιμάνια στην πορεία τους προς την Συρία και την Α. Μεσόγειο.
Με δεδομένη την σφοδρότατη κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας, η Ελλάδα δυστυχώς ευρίσκεται στην “μέση” όλων των εξελίξεων και αυτό μπορεί να κριθεί πιθανόν ως θετικό στοιχείο αφού τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα, λόγω θέσης της χώρας μας, θέλουν προνομιακές σχέσεις.
Το τι θα καταφέρει τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ακόμα σίγουρο στην συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή, που θα δώσει πιθανόν λύσεις και στην κόντρα της Αθήνας με την Άγκυρα στο απώτερο μέλλον.
Πάντως εντύπωση προκαλεί πως ουδείς στην Ρωσία ασχολείται με την επίσκεψη του Κ,Μητσοτάκη, αλλά τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την επόμενη μέρα της συνομιλίας Πούτιν-Μπάιντεν...
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να προσπαθήσει όσο μπορεί, για την άμβλυνση των εμποδίων για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, στα πλαίσια μιας ειλικρινούς συνεργασίας, μόνο που η εποχή είναι δύσκολη, αφού οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένταση με την Ρωσία για την Α.Ουκρανία.
Η πρόσφατη αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, δεν αφήνει κανένα περιθώρια αμυντικής συνεργασίας της Μόσχας με την Αθήνα, ειδικά έναντι των επικείμενων εξελίξεων στην Ουκρανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να ακροβατήσει ανάμεσα στις επιδιώξεις των ΗΠΑ για Κριμαία και Α.Ουκρανία και τα ελληνικά συμφέροντα με την Μόσχα, κάνοντας ελιγμούς πολύ δύσκολους για κάθε πολιτικό.