Εθνικά θέματα

Διπλό παιχνίδι από την Μ. Βρετανία! Η μόνη χώρα της Δύσης που αγκαλιάζει επενδυτικά τόσο πολύ την Τουρκία του Ερντογάν

Το ενδιαφέρον των βρετανικών εταιρειών για την Τουρκία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, διατείνεται ο Πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία Chris Gaunt, ο οποίος δηλώνει:

«Η Τουρκία θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Λαμβάνουμε επίσης αιτήματα από βρετανικές εταιρείες που βλέπουν την Τουρκία ως εναλλακτικό κέντρο παραγωγής για τη  Νοτιοανατολική Ασία», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, η Αγγλία είναι η 3η χώρα με τις υψηλότερες διεθνείς άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία από το 2002 έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Στην Τουρκία υπάρχουν 3.227 εταιρείες με βρετανικό κεφάλαιο. Την εν λόγω περίοδο, η συνολική άμεση επένδυση της Αγγλίας στην Τουρκία έφτασε τα 12 δισ. 81 εκατ. δολάρια. Επίσης αξιολογούνται διάφορες ευκαιρίες συνεργασίας προκειμένου να αυξηθεί το εν λόγω ποσό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TIM), οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35,2% το 9μηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, φτάνοντας τα 9 δισ. 346 εκατ. 583 χιλιάδες δολάρια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εξήχθησαν στην Τουρκία προϊόντας αυτοκινητοβιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, έτοιμα είδη ένδυσης , ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη, χάλυβας και  χημικά προϊόντα  .

Ο Πρόεδρος του BCCT Chris Gaunt, σε δήλωση στον ανταποκριτή του κρατικού τουρκικού πρακτορείου Anadolu για το θέμα, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία είχαν πάντα μια ισχυρή εμπορική σχέση και η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει πολύ μεγάλη ιστορία.

Ο Gaunt είπε, "Κοιτάζοντας τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε δει σημαντική ανάπτυξη στο διμερές μας εμπόριο μέχρι ένα σημείο το 2019. Φτάσαμε σε διμερές εμπόριο 19 δισεκατομμυρίων λιρών. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός ποτέ. Θεωρήθηκε ότι αυτό θα αυξανόταν τακτικά κάθε χρόνο. Λόγω του Covid-19, οι επιχειρήσεις επιβραδύνθηκαν λίγο. Αλλά τώρα τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται." είπε.

Η STA ενισχύει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μας μεταξύ των δύο χωρών

Ο Chris Gaunt δηλώνει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, ήταν η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (STA) που υπογράφηκε μεταξύ των εν λόγω χωρών 

"Η STA είναι μια συμφωνία συνέχειας που μας παρέχει μια ισχυρή πλατφόρμα για να οικοδομήσουμε τη μελλοντική μας εμπορική σχέση. Ενισχύει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ  μας δίνει την ευκαιρία να  την επεκτείνουμε », είπε.

Δηλώνοντας ότι η  STA περιλαμβάνει δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση εντός 2 ετών για να συμπεριλάβει περισσότερους τομείς, ο Gaunt είπε: "Η STA που υπογράφηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας πιθανότατα θα επαναδιαπραγματευτεί σε 6 έως 9 μήνες. Εκτός από τους υπάρχοντες τομείς, τομείς προτεραιότητας που θα  συμπεριληφθούν, θα αφορούν τη  γεωργία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και περισσότερη τεχνολογία». αυτός είπε.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό»

Ο Πρόεδρος του BCCT Chris Gaunt δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας και είπε ότι η αποφασιστικότητα των δύο χωρών να αυξήσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις είναι βέβαιη.

Τονίζοντας ότι η τεχνολογία είναι ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους θέλουν να συνεργαστούν με τουρκικές επιχειρήσεις, ο Gaunt σημείωσε ότι η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επαρκή τεχνολογική ικανότητα για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που θα φέρει η κλιματική αλλαγή.

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία προχωρά πολύ γρήγορα με πολλά τεχνολογικά κίνητρα και καινοτομίες, ο Gaunt είπε: «Έχουμε δει πολλές τεχνολογικές πρωτοβουλίες που είναι εξαιρετικά επιτυχημένες στην Τουρκία ακόμη και κατά την περίοδο του Covid-19». είπε.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο Gaunt είπε: «Πρέπει να είστε σοβαροί για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία, πρέπει να δημιουργήσετε την παρουσία σας, τα δίκτυά σας, πρέπει να κατανοήσετε την κουλτούρα και το πώς είναι δομημένες οι εταιρείες Μόλις αποκτήσετε αυτήν την εμπιστοσύνη, τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται πολύ γρήγορα», είπε.

«Η τεχνολογία και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι τομείς προτεραιότητας στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να εργαστούν και να επενδύσουν»

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, ο Chris Gaunt είπε, "Βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Λαμβάνουμε επίσης αιτήματα από βρετανικές εταιρείες που βλέπουν την Τουρκία ως εναλλακτικό κέντρο παραγωγής για τη  Νοτιοανατολική Ασία." είπε.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία παρέχει πλεονεκτήματα όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού και την εγχώρια αγορά, ο Gaunt είπε: "Η Τουρκία διαθέτει επαρκή χαρακτηριστικά όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής, το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, την αναπτυσσόμενη τεχνολογία, το ταλέντο, τις υποδομές, τη διανομή και την επιμελητεία. Με άλλα λόγια, όρους αναδιάρθρωσης των αλυσίδων εφοδιασμού των εταιρειών». 

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναλύσαμε διεξοδικά το Μνημόνιο Κατανόησης Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου ΗΒ της Μ. Βρετανίας και Ελλάδας- Δεσμεύσεις,  τις υποχρεώσεις & προβλέψεις για τη χώρα μας, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Σε αυτό περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων πρόβλεψη για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως, Εμπόριο-Ψηφιοποίηση-Υγεία-Εκπαίδευση-Τουρισμός-Ναυτιλιακές υποθέσεις στις οποίες ειδικότερα  γίνεται μνεία για ανταλλαγή γνώσεων και τεχνική συνεργασία σε ναυτιλιακά ζητήματα, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η ναυσιπλοϊα και η θαλάσσια διπλωματία.

 Μνεία έγινε για την περιοχή των Δυτικών  Βαλκανίων, όπου για την συγκεκριμένη περιοχή γίνεται ειδική  αναφορά για την συνεργασία των 2 χωρών σε θέματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η διαφθορά και οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές.

Εδώ διαφαίνεται ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί το μαλακό υπογάστριο και πύλη εισόδου πρός ΕΕ και Μ. Βρετανία έκνομων στοιχείων και ενεργειών, οπότε ζητείται η συνδρομή της χώρας μας στην αντιμετώπισή τους. Μετανάστευση
Για την μετανάστευση προβλέπεται από το Μνημόνιο ετήσιος στρατηγικός διάλογος με έμφαση στην ασφάλεια θαλάσσιων συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών. 

Αυτή η διάταξη καλύπτει την Ελλάδα από τις  θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές, δείχνοντας εκ νέου ως κύρια υπεύθυνη για αυτό την Τουρκία.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η προσπάθεια εξισορρόπησης των σχέσεων Μ. Βρετανίας , με Τουρκία και Ελλάδα, αν και είναι εμφανέστατη η μεγαλύτερη βαρύτητα που αποδίδει το Λονδίνο στην Άγκυρα σε σχέση με την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...