«Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουμε 3000 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Είναι πολύ μεγάλο το νούμερο», παραδέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και στο Θρακικό Πέλαγος, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Σαρίκα στο ράδιο Χρόνος 87.5fm είναι εντεινόμενο το τελευταίο διάστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων. «Υπάρχει πλήρης αγανάκτηση από τους αλιείς, έχουν εξαντληθεί τα όρια υπομονής μας εδώ και πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας παραδείγματα στα οποία τουρκικά αλιευτικά όχι απλώς μπαίνουν στα 6 ναυτικά μίλια της Ελλάδας, αλλά έχουν «κατέβει» ακόμη και στα 2 ναυτικά μίλια, πλησίον της Σαμοθράκης, της Λήμνου και του Άη Στράτη.
Το μπαλάκι στην ΕΕ
Για πρώτη φορά τέθηκε στην επίσημη ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης ο λεγόμενος πόλεμος της τσιπούρας, όπως τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3fm ο Έλληνας υπουργός Σπήλιος Λιβανός.
Ζήτησε «να κατανοήσουν οι εταίροι μας ακριβώς το τι συμβαίνει» κι εξήγησε: «υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο μέσα έχουμε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούμε. Εμείς ακολουθώντας τα δεδομένα που έχουμε στην Ευρώπη, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές όπως Ηνωμένο Βασίλειο κι Ολλανδία, ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΕΕ που είναι πολύ συγκεκριμένος και δεν εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα. Να γίνουν οι απαραίτητες επιπλήξεις από την ΕΕ προς την Τουρκία, όπου εκεί υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που ακολουθούνται».
Τέλος, διαμήνυσε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πως είναι συμφέρον όλων, εάν αντιληφθούν πως «τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα».