Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Δένδιας για τον Στρατηγικό διάλογο με ΗΠΑ: Πρωτοφανές επίπεδο-Το ξεκάθαρο διπλό μήνυμα στην Τουρκία

Στην Ουάσιγκτον, όπως γράψαμε και νωρίτερα,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Από τις εναρκτήριες παρατηρήσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας αξίζει να κρατήσουμε κάποια σημεία... 

στρατηγική μας εταιρική σχέση έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο ενισχύοντας τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως η επιβολή, η αντιτρομοκρατία, η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι επαφές μεταξύ πολιτών. Οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι θα εξετάσουν, αργότερα σήμερα, τρόπους επέκτασής τους ακόμη περισσότερο.(...) Κατανοούμε ότι οι ΗΠΑ απασχολούνται όλο και περισσότερο με προκλήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Έτσι, αγαπητέ Τόνι, η δέσμευσή σας προς την Ελλάδα εκτιμάται πολύ. Επενδύετε σε στρατηγικές τοποθεσίες στη χώρα μας" αναφέρει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει με σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: 

"Οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα, είναι σταθερά αποφασισμένες να διαφυλάσσουν και να προστατεύουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας. Ενάντια σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli, απειλή με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και πρέπει να πω, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις (...) Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή πεποίθησή σας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα υιοθετήσουν αυτήν την αρχή. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους, σε αυτή τη βάση. Έχουμε ήδη δημιουργήσει στρατηγικούς δεσμούς με κοινούς εταίρους και συμμάχους"..

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε χαρούμενος που συνάντησε τον Ισραηλινό ομόλογό του χθες, όπως άλλωστε και τον ομόλογό του από τα Εμιράτα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης αυξημένη ευθύνη να διασφαλίσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

https://www.youtube.com/watch?v=6WIL5keQpus

Η ελληνογαλλική συμφωνία 

Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και την πρόσφατη συμφωνία Αθήνας -Παρισίων... "Πρόσφατα, η Ελλάδα συνήψε συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τη Γαλλία. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας μας. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Και προς μια δικαιότερη κατανομή του βάρους μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Επειδή, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένος Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ ως μέρος της συμβολής μας στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής" 

Τέλος είπε πως η Ελλάδα  θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

 

https://twitter.com/NikosDendias/status/1448656952209207306?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Επίσης σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών σε δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του Δεύτερου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας αναφέρονται τα εξής: 


"Είχα τη χαρά και την τιμή προ ολίγου να υπογράψω την Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια Συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα, και μια Συμφωνία η οποία θεωρούμε ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας. Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και επίσης μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δημιουργείται και βελτιώνεται. Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η Συμφωνία, όπως και η προηγούμενη Συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κοινωνιών της περιοχής. Είναι μια πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας"

https://www.youtube.com/watch?v=fM7xZGPQ3c4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ