Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Υπογράφεται σήμερα η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία - Επιστολή Μπλίνκεν με έμμεση αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις

Στις 4:30 το απόγευμα υπογράφεται στην Ουάσινγκτον η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα βάλουν τις υπογραφές για 5ετή ανανέωση, ενώ την συμφωνία συνοδεύει πολιτική δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν, που ικανοποιεί απόλυτα με τις δεσμεύσεις της, την Αθήνα.

Εμμεσες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία

Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς αναμένει παραγράφους που θα αποτελούν μήνυμα ασφάλειας για την χώρα και έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο στο Πενταπόσταγμα, οι ΗΠΑ κλίνουν υπέρ μιας  βαρυσήμαντης πολιτικής δήλωσης , οι οποίες δια στόματος του ΥΠΕΞ τους να τονίζουν ότι σέβονται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το OPEN τι θα περιλαμβάνει η επιστολή Μπλίνκεν στον Δένδια:

https://www.youtube.com/watch?v=zQO07rMi_kw&ab_channel=OPEN

Η Συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας και όχι επ’ αόριστον όπως υποστήριζαν ορισμένοι και στη λήξη της θα μπορεί να την καταγγείλει οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία θα δίνει επίσης στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. 

Η επιλογή των βάσεων στην επικράτεια της χώρας μας δείχνει τα παρακάτω:

Η Αλεξανδρούπολη χάρη στο λιμάνι της, την ασφάλεια λόγω απόστασης από τη Μαύρη θάλασσα και τον ρωσικό στόλο, και τους κάθετους οδικούς και σιδηροδρομικούς της άξονες προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ταχεία προώθηση αμερικανικών δυνάμεων και μέσων στην κατεύθυνση  Μ.Ανατολή-Ελλάδα-Ανατολική Ευρώπη και αντίθετα με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οπωσδήποτε σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη και η βάση της Σούδας, ενώ παράλληλα απαιτείται και η αεροπορική υποστήριξη τόσο με μαχητικά αεροσκάφη όσο και με ελικόπτερα για τα οποία επελέγη η Θεσσαλία ως περιοχή στη μέση από Σούδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου για εκτέλεση βολών και ασκήσεων των σταθμευμένων στη χώρα μας αμερικανικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που ο Νίκος Δένδιας και ο επικεφαλής του State Depertment Άντονι Μπλίνκεν θα υπογράφουν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 θα βρίσκονται στη βάση της Λάρισας, την «καρδιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημαντικές συναντήσεις Δένδια στην Ουάσινγκτον

Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Κατά την συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία των δύο χωρών, ενώ η Αθήνα δίνει έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων και την εξέλιξη του τριμερούς σχήματος με την Κύπρο.

Ανατολική Μεσόγειος και ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης και τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1448332449549889538?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1448332449549889538%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1171035%2Fta-mustika-tis-5etous-amudikis-sumfonias-me-tis-ipa-simera-upografoun-dendias-blinken%2F

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα «υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της. Υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονες της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα έχουμε την στήριξη των ΗΠΑ σε τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις;

-Θα υπάρχει αγαστή συνεργασία Ελλάδος-ΗΠΑ για την διακοπή των παράλογων απαιτήσεων των Τούρκων, οι οποίοι με μια απλή επιστολή στον ΟΗΕ θεωρούν δικιά τους την μισή Α.Μεσόγειο;

-Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν οι Τούρκοι προκαλέσουν πολεμικό επεισόδιο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο στο πλαίσιο της φανταστικής “Γαλάζιας Πατρίδας” τους;

-Τέλος θα συνεχίσουν οι σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα για την συμμαχία με την Ρωσία και την αγορά δεύτερης παρτίδας S-400;

Αυτά τα ελάχιστα ερωτήματα αναζητούν απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ με την νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, που θα πρέπει να “κλειδώνει” την ειρήνη στην περιοχή και όχι να ανοίξει την ήδη πολύ μεγάλη όρεξη των Τούρκων, όπως είχε γίνει και το 1974.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ