Από τον Απρίλιο που έχει ξεκινήσει το γαϊτανάκι με τον οριστικό αποκλεισμό των Τούρκων από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από χίλια μύρια κύματα και ακόμη δεν έχουν βελτιωθεί...
Το Reuters ισχυρίστηκε σε ρεπορτάζ του ότι η Τουρκία ασκεί πίεση στο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter Kaye Scholer για επανεισδοχή στο πρόγραμμα F-35. Φαίνεται ότι η Τουρκία θα πληρώσει στη δικηγορική εταιρεία 1,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έγραψε ότι η συμφωνία, η οποία προβλέπει πίεση από το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter Kaye Scholer, για ένταξη στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Τουρκία, έχει παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι "στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες" μεταξύ της Τουρκίας και της Arnold & Porter Kaye Scholer θα παραταθούν έως το 2022, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πληρώσει 1,5 εκατομμύρια δολάρια για αυτήν τη σύμβαση.
Το έγγραφο τέθηκε στη διάθεση του κοινού στις 20 Σεπτεμβρίου. Τα δικηγορικά γραφεία που ασκούν δραστηριότητες λόμπι σύμφωνα με το νόμο πρέπει να αποκαλύπτουν στο κοινό διεθνείς συμφωνίες εντός αυτού του πεδίου.
Η Τουρκία έκανε την πρώτη της συμφωνία με την εταιρεία υπογράφοντας συμβόλαιο έξι μηνών τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία φέρεται να προσέλαβε την Arnold & Porter τον Φεβρουάριο για επανεισδοχή στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών, ακολουθώντας την πολιτική για τα F-35 της κυβέρνησης Τραμπ.
Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019 από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επειδή φέρεται να "ενεργεί μονομερώς και παράνομα" επειδή συμμετείχε στο ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400. Εικάζεται ότι η Τουρκία ενεργοποίησε το δικηγορικό γραφείο με αφορμή αυτήν την κίνηση.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι τα αεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 που αγόρασε η Τουρκία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για τη λήψη διαβαθμισμένων πληροφοριών για τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη συμμαχία.
Τι προβλέπει η σύμβαση με το δικηγορικό γραφείο
Η σύμβαση προβλέπει ότι «η Arnold & Porter θα προτείνει στρατηγικές για να παραμείνει η Τουρκία στο Κοινό Πρόγραμμα Πολεμικών Αεροσκαφών και να αντιμετωπίσει πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες». Προβλέπεται ότι η εταιρεία θα εξηγήσει ότι θα είναι προς το συμφέρον άλλων χωρών η Τουρκία να παραμείνει στο πρόγραμμα ως πολύτιμος εταίρος διεθνούς σημασίας.
Η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμη σχέση με την Τουρκία.
Το πρόγραμμα F-35 περιλαμβάνει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους σχετικά με το πρόγραμμα F -35.