Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Στον "άξονα του κακού" η Τουρκία: Έρχεται Ελλάδα ο Μπλίνκεν

''Σεισμό'' έχει προκαλέσει η νέα νομοθεσία από τους Μενέντεζ-Ρούμπιο, καθώς τo νέο αμυντικό νομοσχέδιο για τη συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ, το οποίο κατέθεσαν οι Γερουσιαστές, προβλέπει την περαιτέρω αναβάθμιση, συνεργασία και υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μία είδηση που πρώτο δημοσίευσε το Πενταπόσταγμα στην Ελλάδα

Η συγκεκριμένη κίνηση προφανώς και ενόχλησε τους Τούρκους, οι οποίοι ανέφεραν τα εξής: ''Οι γερουσιαστές Menendez και Rubio αποφάσισαν: "Ας δώσουμε τα F-35 που παράγονται για την Τουρκία στην Ελλάδα". 

Μάλιστα, για την συγκεκριμένη εξέλιξη, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, η αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας ταραχώδους περιοχής αλλά και στη προάσπιση των συμφερόντων της Δύσης.

Ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, υπογράμμισε ότι ''η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια στρατηγικά και οικονομικά, ζωτική περιοχή για τις ΗΠΑ και φυσικά για το Ισραήλ.''  

https://www.youtube.com/watch?v=hxc6FNEte_g&t=10s

 

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως; Ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έρχονται πιο κοντά. Οι διαβουλεύσεις είναι εντατικές για την αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας (MDCA) εντός του καλοκαιριού, που θα επισφραγιστεί με μια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όπως προγραμματίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Παραπολιτικών.  

 

Μεγάλης σημασίας ο ρόλος της MDCA 

 

Η MDCA, ωστόσο, είναι η συμφωνία που θα φέρει τον Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα το φθινόπωρο, για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια και να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή στη συνεργασία των δύο χωρών. Γιατί πρόκειται περί νέας εποχής; Διότι, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αυτήν τη φορά θα είναι πενταετής και όχι μονοετής, ως είθισται, και πολύ πιο διευρυμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει κάνει λόγο για δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο αφορά την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. 

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επιλεγεί τελικά ένας συνδυασμός των δύο σεναρίων. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες οι συζητήσεις που γίνονται στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου - υπουργείο Εξωτερικών - υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι διαρκείς, όπως και η επικοινωνία Αθήνας και Ουάσινγκτον σχετικά με τις νέες περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν στρατιωτική παρουσία (όπως η Σκύρος ή η Ξάνθη), όχι πλέον με την παραδοσιακή έννοια της στρατιωτικής βάσης, όπως τη γνωρίζαμε τις περασμένες δεκαετίες, αλλά με πιο ευέλικτα σχήματα. 

https://www.youtube.com/watch?v=-P0xnLAbSNc

 

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αεροσκάφος τελευταίας γενιάς F-35 και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων     

 

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπεγράφη το 1990. Προέβλεπε δεκαετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες προ της λήξης της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, η ΜDCA ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο, με τη συγκεκριμένη δυνατότητα να παραμένει σε ισχύ. Τον Οκτώβριο του 2019, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο, υπέγραψαν την τροποποίηση του παραρτήματος της συμφωνίας, με στόχο την επικαιροποίηση και την αναγκαία προσαρμογή της συμφωνίας στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. 

Μεταξύ άλλων διευρύνθηκε μέσω της τροποποίησης το αποτύπωμα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω της φιλοξενίας αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, των οποίων η διοίκηση και ο έλεγχος παραμένουν στην ελληνική πλευρά. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στην περιοχή της Σούδας (Μαράθι), στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
 

https://www.youtube.com/watch?v=TmeTkKMPWlw&t=9s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ