Εθνικά θέματα

Κινεζική απειλή: Το Πεκίνο θέλει ναυτική βάση στον Ατλαντικό!

Η Κίνα εκτός του δρόμου του μεταξιού αναζητά και άλλον δρόμο. Δεν είναι άλλος, από την αναζήτηση Ναυτικών Βάσεων στη Δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τον στρατηγό του αμερικανικού στρατού, που είναι υπεύθυνος για την Διοίκηση της Αφρικής, το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, θα μπορούσε σύντομα να λειτουργήσει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα πλησίασε αρκετές αφρικανικές χώρες, για να αποκτήσει το δικαίωμα να ανοίξει μια ναυτική βάση. 

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι, κινεζικά επιφανειακά πλοία και υποβρύχια χιλιάδες μίλια από τις παραδοσιακές περιοχές λειτουργίας τους, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν, προβληματικά για τις αμερικανικές δυνάμεις σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

Ο στρατηγός Stephen Townsend, ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ για την Αφρική, δήλωσε στο Associated Press στις 6 Μαΐου, ότι η Κίνα «αναζητά ένα μέρος όπου να μπορεί, να εξοπλίζει και να επισκευάζει πολεμικά πλοία». Και συνέχισε:

«Αυτό, θα της φανεί στρατιωτικά χρήσιμο σε συγκρούσεις. Τώρα ρίχνουν το βλέμμα τους, στην ακτή του Ατλαντικού και θέλουν να κάνουν μια Ναυτική  βάση εκεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα πλησίασε χώρες στη δυτική ακτή της Αφρικής, από τη νότια Ναμίμπια έως τον Μαυρίκιο, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με καμία χώρα. Μέχρι στιγμής, η Κίνα, έχει μόνο μία βάση στο εξωτερικό: το Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής.

Η Κίνα αργά αλλά σίγουρα, επεκτείνει την εμβέλεια των ναυτικών δυνάμεών της. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ​​Κίνα προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει, στον διεθνή στολίσκο κατά της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Μια διαδικασία, που ανάγκασε το ναυτικό της να μάθει πώς να πλέει από την ηπειρωτική Κίνα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό και στη συνέχεια, να διεξάγει περιπολίες κατά της πειρατείας.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο άλμα στην ικανότητα, για ένα ναυτικό που σπάνια είχε διαχωριστεί έξω από τον δυτικό Ειρηνικό.

Οι περιπολίες οδήγησαν την Κίνα, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα σε μια τοπική ναυτική βάση, στο Τζιμπουτί, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες κινέζους πεζοναύτες.

Αξίζει να αναφερθεί,  ότι υπάρχουν αναφορές από ιπταμένους της Αμερικανικής Αεροπορίας,  για παρενόχληση των στρατιωτικών  αεροσκαφών των ΗΠΑ  με ακτίνες λέιζερ, από τα  κινεζικά στρατεύματα.

Ο Townsend ισχυρίζεται, ότι η Κίνα προσπάθησε να υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Τανζανία, πιο νότια και τώρα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στον Ατλαντικό.

 Εάν υλοποιηθούν περισσότερες κινεζικές βάσεις στην Αφρική, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια σειρά, από εγκαταστάσεις που οδηγούν κοντά στην αμερικανική κυριαρχούμενη περιοχή του Ατλαντικού.

Ταυτόχρονα, τέτοιες βάσεις, θα ήταν επίσης χρήσιμες σε μια πιθανή σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Εάν αύριο ξεσπάσει πόλεμος, οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρεθούν αντιμέτωπες σε  έναν πόλεμο, με δύο μέτωπα, εντοπίζοντας κινέζικα αεροπλανοφόρα, επιφανειακές δυνάμεις, και επιθέσεις υποβρυχίων στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό.

Η Κίνα, για όλη τη νέα της ευημερία και την ταχεία ανάπτυξη του ναυτικού της, έχει λίγα μέρη για να στείλει τον στόλο της παγκοσμίως.

Τέλος, σε αντίθεση με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να βασίζεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο στρατιωτικών συμμάχων με φιλόξενα λιμάνια, το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, μπορεί να ταξιδέψει μόνο  στη Ρωσία, το Πακιστάν και το Τζιμπουτί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ