Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μπάιντεν: "Κάλεσα τον Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον" - Όλα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον μόλις το επιτρέψει η κατάσταση με τον κορονοϊό απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία χθες, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για το Κυπριακό

Με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο Τζο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους Έλληνες ομογενείς.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και ο λομπίστας Μάικ Μάνατος, ο οποίος πήρε ανοιχτή πρόσκληση από τον πρόεδρο για να τον επισκεφτεί, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Γιώργος Τσούνης και άλλα εξέχοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1375335953452109828https://youtu.be/unv3SPBcZno

Μπάιντεν για Τουρκία

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους  δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία. H παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται ύστερα από την τρικυμία στην τουρκική οικονομία , μετά από την απόφαση Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. 

Ό πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω της ΕΡΤ, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον,  επ' αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα - την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Zώνουν τα φίδια τον Ερντογάν μετά το μήνυμα Μπάιντεν

Παρά το γεγονός ότι το οριστικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει τρεις σκληρούς όρους για την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει ικανοποιημένος, κυρίως λόγω των ευχαριστήριων δηλώσεων της Ανγκελα Μέρκελ.

Αυτό που φοβάται περισσότερο φαίνεται να είναι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη στην Τουρκία δεν ανέμεναν κυρώσεις, αλλά κάποια αντι τουρκική γλώσσα, που δεν επηρεάζει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόλο που η Τουρκία δεν ανησύχησε για το τελικό κείμενο της Συνόδου, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες για την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη με την συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής. Η Τουρκία βλέπει πια μια συνεργασία Ε.Ε - ΗΠΑ ειδικά σε θέματα που την αφορούν όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η ανησυχία μάλιστα εντάθηκε από τις δηλώσεις Μπλίνκεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν με την παρεμβαση στη σύνοδο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη, κάποιοι στην Τουρκία έχουν φτάσει στο σημείο να αναπτύξουν θεωρίες πως οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν με την Ελλάδα μία σχέση, όπως αυτή που έχουν με το Ισραήλ. Δηλαδή υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ δημιουργούν έναν δεύτερο πολύ ισχυρό σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο.  

https://youtu.be/ieEp_bEZ2RM

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ